Amsterdammers voelen zich veiliger in het openbaar vervoer

station bijlmermeer arena amsterdam glas perron

Reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer beoordelen het openbaar vervoer in Amsterdam in 2014 met een 7,3. In 2013 en 2012 was dit een 7,2. Het aantal mensen dat zich onveilig voelt in het openbaar vervoer is afgenomen van 43 procent naar 40 procent. Dit blijkt uit het onderzoek dat Onderzoek en Statistiek heeft uitgevoerd en een enquête waar 1.200 mensen aan hebben meegedaan.

De top drie plekken die reizigers als meest onveilig aanwijzen is ongewijzigd ten opzichte van 2013:

  • Amsterdam Centraal (23 procent)
  • Station Lelylaan (10 procent)
  • Station Bijlmer Arena (8 procent)

Pont, tram en bus voelen het veiligst
Overdag voelen reizigers zicht het meest veilig op de pont, in de tram en in de bus. De rapportcijfers voor sociale veiligheid overdag liggen op alle locaties boven de 7. In de avond is dit lager. Nog steeds vinden mensen dat er meer toezicht moet komen en dat de stations beter verlicht moeten worden.

Samen sterk voor veiliger openbaar vervoer
Onlangs zijn er nieuwe afspraken gemaakt en is het Veiligheidsarrangement Openbaar Vervoer Amsterdam ondertekend, waarin verschillende partijen zich samen sterk maken om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van reizigers in het openbaar vervoer verder te verbeteren. Ook is er een Veiligheidsteam openbaar vervoer (VOV), dat bestaat uit handhavers van de gemeente en de politie, dat speciaal bevoegd is om in en rond het openbaar vervoer toezicht te houden en te handhaven.

Besluitvorming
Het college van B en W heeft op 23 juni 2015 kennis genomen van de inhoud van de Monitor Sociale Veiligheid Openbaar vervoer (MSVOV) 2014. Het staat geagendeerd voor de raadscommissie Algemene Zaken op 27 augustus 2015.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam