Betonprijs 2011 voor verkeerstunnel N201

De Betonprijs 2011 in de categorie uitvoering is op woensdag 16 november gewonnen door het project ‘N201 – Omlegging Aalsmeer-Uithoorn’. Het project is uitgevoerd door de Combinatie N201 (Heijmans-Boskalis). Het ontwerp is verzorgd door de Alliantie N201 (Witteveen+Bos en Breijn). Opdrachtgever is de provincie Noord-Holland.

Innovatieve onderwaterbetonvloer

De prijs is toegekend vanwege de innovatieve onderwaterbetonvloer in de verkeerstunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeer, een belangrijk onderdeel van het project. Bij de bouw van deze verkeerstunnel is een gewapende onderwaterbetonvloer toegepast die, anders dan de gangbare praktijk, ook als definitieve constructie wordt gebruikt. Daarmee wordt een tweede betonvloer uitgespaard, hoeft er minder diep ontgraven te worden en is de opwaartse waterdruk op de onderwaterbetonvloer minder groot. Een innovatieve, duurzame oplossing, waarbij de wijze waarop de risico’s zijn beheerst volgens de jury veel lof verdient. Net als het nauwkeurige 3D-ontwerp van de wapening en de korte bouwtijd. “De toepassing op deze schaal van een gewapende onderwaterbetonvloer is grensverleggend in Nederland”, aldus het juryrapport.

Over het project N201 Aalsmeer-Uithoorn

Het project behelst de omlegging van de bestaande N201 om de kernen Aalsmeer en Uithoorn. Het gaat om de aanleg van circa acht kilometer provinciale weg met 2 x 2 rijstroken, een verkeerstunnel onder de Ringvaart van de Haarlemmermeer met een lengte van circa 1400 meter en diverse viaducten, fietstunnels en een staal-beton tuibrug. Witteveen+Bos heeft in 2005 aanbiedingsontwerp opgesteld en is sindsdien intensief betrokken bij het project. In 2006 is de Alliantie N201 (samenwerking Heijmans-Boskalis en Provincie Noord-Holland) opgericht. De Alliantie is verantwoordelijk voor het gehele uitvoeringsontwerp en de projectrealisatie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Witteveen+Bos