ULTRASOON

Waterschap gebruikt nieuwe methode voor inspectie persleiding

De tool werd 28 september in het bijzijn van dagelijks bestuurder Remco van Maurik van Wetterskip Fryslân en directeur Erik Driessen van Acquaint gelanceerd in de persleiding bij het rioolpompgemaal in Noordwolde Foto Acquaint/Annegien van der Bij

Het Wetterskip Fryslân heeft afgelopen week voor de eerste keer een persleiding van binnenuit laten controleren met een nieuw soort inspectietool. Het gaat om de Acquarius van het Friese bedrijf Aqcuaint.  Deze inspectietool helpt het waterschap om de precieze staat van een persleiding van asbestcement in beeld te brengen.

Het gaat om een vijftig jaar oude en zes kilometer lange persleiding voor afvalwater bij Noordwolde op de grens tussen Friesland en Drenthe. De buis – doorsnede 350 mm –  is wellicht aangetast door waterstofsulfide, en dat wilde het waterschap laten controleren. De inspectie gebeurde met de Acquarius, een inspectiemeter in de vorm van een schuimprop die door de leiding wordt gestuurd. Het instrument is uitgerust met een groot aantal geavanceerde ultrasone sensoren. Die zenden geluidsgolven uit en vangen ze op om eventuele afwijkingen als corrosie, uitloging, waterstofsulfide-aantasting en lekkages in de wand of de verbindingen van de pijpleiding op te sporen. De tool is ook voorzien van sensoren die de exacte ligging van de leiding detecteren.

Glooiend

De tool werd 28 september in het bijzijn van dagelijks bestuurder Remco van Maurik van Wetterskip Fryslân en directeur Erik Driessen van Acquaint gelanceerd. Dat gebeurde bij het rioolpompgemaal in Noordwolde.Via de leiding wordt het afvalwater van inwoners en bedrijven in de omgeving van Noordwolde, Boijl en Elsloo naar de rioolwaterzuivering in Wolvega gepompt. Het waterschap startte in Noordwolde omdat de buis hier wellicht is aangetast door waterstofsulfide. De leiding ligt op een glooiend terrein. Hierdoor hoopt lucht zich in de buis op en kan aantasting door waterstofsulfide ontstaan.

Het waterschap wil te allen tijde milieuvervuiling door een lekkage in de persleiding, de bijbehorende riooloverstorten in het buitenwater door uitval van de afvoer en overlast voor de omwonenden voorkomen. De inspectie brengt om de staat en conditie van de volledige persleiding op de millimeter nauwkeurig in beeld. Met de gegevens kan het waterschap gerichter alleen de delen die niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen vervangen of repareren. Het vervangen van één kilometer aan persleiding kost ongeveer één miljoen euro en is niet duurzaam, stelt het waterschap.

Zes weken

Het duurde vijf uur voordat de Acquaint door de leiding was geschoven. Bij het ontvangstpunt stond het het inspectieteam van Acquaint klaar om het meetinstrument weer uit de leiding te halen. Vervolgens is het de beurt aan het data-analyseteam van Acquaint om de geregistreerde gegevens te analyseren. Het duurt zes weken voordat de uitslag gepresenteerd wordt.

Als de proef slaagt ligt er meer werk te wachten. Onder de grond ligt, verspreid over heel Fryslân, ruim 822 kilometer aan persleidingen. Het merendeel van deze afvalwaterleidingen is gemaakt van kunststof maar ruim 36 kilometer bestaat uit asbestcement. Deze asbestcement leidingen zijn begin jaren zeventig aangelegd en hebben op papier het einde van hun technische levensduur bereikt.

Vervanging

Wetterskip Fryslân vervangt op dit moment drie persleidingen van asbestcement bij Buitenpost, Zwaagwesteinde en Opeinde die in kwetsbare natuurgebieden liggen of waar tijdens breuken is gebleken dat vervanging absoluut nodig is. Voor het vervangen van de overige 22 kilometer aan asbestcement leidingen wil het waterschap graag de staat in beeld brengen. Met de gegevens die worden verkregen dankzij de inspectietool kan het waterschap de vervangingstermijn van de leidingen beter bepalen. Dus, waar direct onderhoud nodig is en waar de leidingen nog goed zijn en vervanging op korte termijn niet nodig is.

Acquaint is ontzettend vereerd en blij dat ze de leiding van Wetterskip Fryslân mogen inspecteren. Erik Driessen vertelt: ‘Als Acquaint hebben we al veel projecten mogen uitvoeren. Zo hebben we naast Wetterskip Fryslân al voor 14 van de 21 waterschappen in Nederland gewerkt en internationaal hebben we al projecten mogen doen in de Verenigde Staten, Qatar, België, Frankrijk, Polen en Engeland. Dat we nu ook in onze eigen achtertuin aan de slag mogen, maakt ons als een ‘Frysk’ bedrijf natuurlijk wel trots.’

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld

Waterschap gebruikt nieuwe methode voor inspectie persleiding | Infrasite
ULTRASOON

Waterschap gebruikt nieuwe methode voor inspectie persleiding

De tool werd 28 september in het bijzijn van dagelijks bestuurder Remco van Maurik van Wetterskip Fryslân en directeur Erik Driessen van Acquaint gelanceerd in de persleiding bij het rioolpompgemaal in Noordwolde Foto Acquaint/Annegien van der Bij

Het Wetterskip Fryslân heeft afgelopen week voor de eerste keer een persleiding van binnenuit laten controleren met een nieuw soort inspectietool. Het gaat om de Acquarius van het Friese bedrijf Aqcuaint.  Deze inspectietool helpt het waterschap om de precieze staat van een persleiding van asbestcement in beeld te brengen.

Het gaat om een vijftig jaar oude en zes kilometer lange persleiding voor afvalwater bij Noordwolde op de grens tussen Friesland en Drenthe. De buis – doorsnede 350 mm –  is wellicht aangetast door waterstofsulfide, en dat wilde het waterschap laten controleren. De inspectie gebeurde met de Acquarius, een inspectiemeter in de vorm van een schuimprop die door de leiding wordt gestuurd. Het instrument is uitgerust met een groot aantal geavanceerde ultrasone sensoren. Die zenden geluidsgolven uit en vangen ze op om eventuele afwijkingen als corrosie, uitloging, waterstofsulfide-aantasting en lekkages in de wand of de verbindingen van de pijpleiding op te sporen. De tool is ook voorzien van sensoren die de exacte ligging van de leiding detecteren.

Glooiend

De tool werd 28 september in het bijzijn van dagelijks bestuurder Remco van Maurik van Wetterskip Fryslân en directeur Erik Driessen van Acquaint gelanceerd. Dat gebeurde bij het rioolpompgemaal in Noordwolde.Via de leiding wordt het afvalwater van inwoners en bedrijven in de omgeving van Noordwolde, Boijl en Elsloo naar de rioolwaterzuivering in Wolvega gepompt. Het waterschap startte in Noordwolde omdat de buis hier wellicht is aangetast door waterstofsulfide. De leiding ligt op een glooiend terrein. Hierdoor hoopt lucht zich in de buis op en kan aantasting door waterstofsulfide ontstaan.

Het waterschap wil te allen tijde milieuvervuiling door een lekkage in de persleiding, de bijbehorende riooloverstorten in het buitenwater door uitval van de afvoer en overlast voor de omwonenden voorkomen. De inspectie brengt om de staat en conditie van de volledige persleiding op de millimeter nauwkeurig in beeld. Met de gegevens kan het waterschap gerichter alleen de delen die niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen vervangen of repareren. Het vervangen van één kilometer aan persleiding kost ongeveer één miljoen euro en is niet duurzaam, stelt het waterschap.

Zes weken

Het duurde vijf uur voordat de Acquaint door de leiding was geschoven. Bij het ontvangstpunt stond het het inspectieteam van Acquaint klaar om het meetinstrument weer uit de leiding te halen. Vervolgens is het de beurt aan het data-analyseteam van Acquaint om de geregistreerde gegevens te analyseren. Het duurt zes weken voordat de uitslag gepresenteerd wordt.

Als de proef slaagt ligt er meer werk te wachten. Onder de grond ligt, verspreid over heel Fryslân, ruim 822 kilometer aan persleidingen. Het merendeel van deze afvalwaterleidingen is gemaakt van kunststof maar ruim 36 kilometer bestaat uit asbestcement. Deze asbestcement leidingen zijn begin jaren zeventig aangelegd en hebben op papier het einde van hun technische levensduur bereikt.

Vervanging

Wetterskip Fryslân vervangt op dit moment drie persleidingen van asbestcement bij Buitenpost, Zwaagwesteinde en Opeinde die in kwetsbare natuurgebieden liggen of waar tijdens breuken is gebleken dat vervanging absoluut nodig is. Voor het vervangen van de overige 22 kilometer aan asbestcement leidingen wil het waterschap graag de staat in beeld brengen. Met de gegevens die worden verkregen dankzij de inspectietool kan het waterschap de vervangingstermijn van de leidingen beter bepalen. Dus, waar direct onderhoud nodig is en waar de leidingen nog goed zijn en vervanging op korte termijn niet nodig is.

Acquaint is ontzettend vereerd en blij dat ze de leiding van Wetterskip Fryslân mogen inspecteren. Erik Driessen vertelt: ‘Als Acquaint hebben we al veel projecten mogen uitvoeren. Zo hebben we naast Wetterskip Fryslân al voor 14 van de 21 waterschappen in Nederland gewerkt en internationaal hebben we al projecten mogen doen in de Verenigde Staten, Qatar, België, Frankrijk, Polen en Engeland. Dat we nu ook in onze eigen achtertuin aan de slag mogen, maakt ons als een ‘Frysk’ bedrijf natuurlijk wel trots.’

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Bart Oosterveld