spoor ballast stenen (1)

ProRail gaat tijdelijk kwartsstenen opslaan in Den Haag

Foto ter illustratie. Spoorstenen zijn de stenen onder dwarsliggers en spoorstaven, ook wel ballast genoemd. Op de afbeelding zie je een machine voor het aanstampen van ballast op een spoorlijn in Duitsland. ANP / Frank Hormann / Nordlicht

ProRail gaat tijdelijk kwartshoudende spoorstenen opslaan op een depot in Den Haag. Dat maakt de spoorbeheerder op zijn website bekend.    

De opslag is nodig voor werkzaamheden aan het station in november, laat ProRail weten. Als onderdeel van het werk worden kwartshoudende spoorstenen vervangen met kwartsloze spoorstenen. Het tijdelijke depot ligt achter een betonnen gevel op een RET-terrein bij de Hendrick Hamelstraat, aldus de beheerder.

ProRail belooft de spoorstenen nat te houden om stofoverlast te beperken. Dat gebeurt met sproei-installatiies, zegt woordvoerder Martijn de Graaf tegenover het vakblad SpoorPro.nl. “Ook houden we de opslagtermijn zo kort mogelijk.”

Apeldoorn

Blootstelling aan het stof van kwartshoudende spoorstenen kan leiden tot longkanker en andere “ernstige gezondheidsklachten”, zegt ProRail zelf op zijn website. In augustus raakte de spoorbeheerder in opspraak nadat duidelijk werd dat de regels voor het verwerken van kwartshoudende spoorstenen niet waren gevolgd op een depot bij de Apeldoornse woonwijk Kanaal Zuid. Het stof van het depot daalde neer op huizen, in tuinen en op auto’s, schreef de NOS eerder dit jaar.

Meerdere omwonenden zijn verontrust, vertelden ze in augustus tegenover De Stentor. ProRail laat sinds september een extern onderzoek uitvoeren om te weten te komen of omwonenden gezondheidsrisico’s liepen door stofwolken. De uitslag is op het moment van schrijven onbekend. Volgens ProRail liepen omwonenden in elk geval geen gezondheidsrisico’s door het stof dat werd aangetroffen in huizen, zei de beheerder na een eerder onderzoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

ProRail gaat tijdelijk kwartsstenen opslaan in Den Haag | Infrasite
spoor ballast stenen (1)

ProRail gaat tijdelijk kwartsstenen opslaan in Den Haag

Foto ter illustratie. Spoorstenen zijn de stenen onder dwarsliggers en spoorstaven, ook wel ballast genoemd. Op de afbeelding zie je een machine voor het aanstampen van ballast op een spoorlijn in Duitsland. ANP / Frank Hormann / Nordlicht

ProRail gaat tijdelijk kwartshoudende spoorstenen opslaan op een depot in Den Haag. Dat maakt de spoorbeheerder op zijn website bekend.    

De opslag is nodig voor werkzaamheden aan het station in november, laat ProRail weten. Als onderdeel van het werk worden kwartshoudende spoorstenen vervangen met kwartsloze spoorstenen. Het tijdelijke depot ligt achter een betonnen gevel op een RET-terrein bij de Hendrick Hamelstraat, aldus de beheerder.

ProRail belooft de spoorstenen nat te houden om stofoverlast te beperken. Dat gebeurt met sproei-installatiies, zegt woordvoerder Martijn de Graaf tegenover het vakblad SpoorPro.nl. “Ook houden we de opslagtermijn zo kort mogelijk.”

Apeldoorn

Blootstelling aan het stof van kwartshoudende spoorstenen kan leiden tot longkanker en andere “ernstige gezondheidsklachten”, zegt ProRail zelf op zijn website. In augustus raakte de spoorbeheerder in opspraak nadat duidelijk werd dat de regels voor het verwerken van kwartshoudende spoorstenen niet waren gevolgd op een depot bij de Apeldoornse woonwijk Kanaal Zuid. Het stof van het depot daalde neer op huizen, in tuinen en op auto’s, schreef de NOS eerder dit jaar.

Meerdere omwonenden zijn verontrust, vertelden ze in augustus tegenover De Stentor. ProRail laat sinds september een extern onderzoek uitvoeren om te weten te komen of omwonenden gezondheidsrisico’s liepen door stofwolken. De uitslag is op het moment van schrijven onbekend. Volgens ProRail liepen omwonenden in elk geval geen gezondheidsrisico’s door het stof dat werd aangetroffen in huizen, zei de beheerder na een eerder onderzoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.