Archeologisch vondst in bouwput Randstadrail

Rotterdam – In de bouwput voor het nieuwe RandstadRail-station Blijdorp aan de Statenweg te Rotterdam worden momenteel de restanten blootgelegd van een middeleeuwse boerderij uit circa 1200. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) en duurt nog tot eind augustus. Vorig jaar werden op dezelfde locatie al de fundamenten van een van de oudste stoomgemalen van Nederland opgegraven.

Middeleeuwse boerderij
De middeleeuwse boerderij (8 bij 14 meter) ligt op een anderhalf meter hoge terp en bevindt zich nu ruim 5 meter onder de huidige Statenweg. De terp met daarop de boerderij werd 800 jaar geleden aangelegd in een veengebied. Vanwege wateroverlast was de aanleg van de woonterp in het nog onbedijkte gebied noodzakelijk.

De wateroverlast vormde ook de aanleiding voor de aanleg van de Beukelsdijk – ten zuiden van de vindplaats – waardoor de polder Blijdorp ontstond. De boerderij maakte deel uit van een bewoningslint. Vermoedelijk zijn na de aanleg van de Beukelsdijk de boerderijen naar deze dijk verplaatst.

Unieke kans
Het is de eerste keer dat in dit deel van Rotterdam een complete middeleeuwse woonterp met boerderij kan worden onderzocht. Van de boerderij zijn houten staanders teruggevonden. Ook is een groot deel van de vlechtwerkwand bewaard gebleven. In het midden bevonden zich twee haardplaatsen. Het is niet uitgesloten dat op een dieper niveau in de terp de komende weken nog de resten van een nog oudere boerderij worden aangetroffen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Randstadrail