Siemens levert Roemenië spoorbeveiligingssystemen

Den Haag – De Siemens-divisie Transportation Systems (TS) heeft van de Roemeense spoorwegen Compania NaÅ£ională de Căi Ferate (CFR ) opdracht ontvangen voor de levering van elektronische beveiligingssystemen van het type Simis-W. Deze beveiligingen zijn bestemd voor zeven stations ten noordwesten van Boekarest. De opdracht heeft een waarde van 45 miljoen euro.

De beveiligingen van het type Simis-W worden o.a. geïnstalleerd in Ploiesti, circa 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Boekarest, en een aantal andere Roemeense steden die deel uitmaken van de zogenaamde “Corridor Vier” (Berlijn/Neurenberg – Boekarest – Istanbul) van het transeuropese spoorwegennet. Voor deze opdracht moet de oude relaistechnologie worden vervangen door moderne computergestuurde beveiligingssystemen die het railverkeer aanzienlijk flexibeler en rendabeler maken. De nieuwe beveiligingen zullen in 2007 in bedrijf worden genomen.

Simis-W staat voor “fail-safe microcomputersysteem van Siemens voor de wereldmarkt”. Het systeem onderscheidt zich vooral door kosteneffectiviteit, efficiënte bediening en geringe onderhoudskosten. Het modulaire systeemontwerp is geschikt voor zowel de beveiliging van verbindingssporen als van enkele sporen, ook is het mogelijk om de beveiliging aan de eisen van de individuele spoorwegmaatschappijen en de spoorwegen zelf aan te passen. De geïntegreerde beveiligingselementen verminderen de investeringskosten voor de spoorwegmaatschappijen.

Beveiligingen van het type Simis-W van Siemens zijn in Roemenië niet geheel onbekend. Reeds in november 2001 werd op het station en tevens knooppunt Ploiesti een Simis-W-beveiliging in bedrijf genomen. Dagelijks worden hier door meer dan 200 beveiligingselementen circa 800 rij- en rangeerwegen gecontroleerd.

De Simis-beveiligingen worden door Siemens TS in Braunschweig ontwikkeld en geproduceerd. De wijzigingen in de bediening en het engineering voor de nieuwe beveiligingen bij de Roemeense Spoorwegen worden door TS in Oostenrijk gerealiseerd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Siemens