OUD TRAJECT

BAM start met ontmantelen van 129 hoogspanningsmasten in Groningen

De sloop van de eerste van de 129 hoogspanningsmasten Foto BAM

In opdracht van TenneT verwijdert BAM de komende tijd 129 hoogspanningsmasten en 1100 kilometer geleiders. Het gaat om het hoogspaningstraject tussen de Eemshaven en hoogspanningsstation Vierverlaten bij Groningen.

De verbinding is bijna 50 jaar oud, veertig kilometer lang en bestaat uit 129 hoogspanningsmasten en 1100 kilometer geleiders van 220 kV. De draden, de masten en de geleiders worden weggehaald, net als de funderingen. Daarna brengen de medewerkers van BAM het land weer in de oude of betere staat terug. De masten worden gerecycled: geknipt, afgevoerd en omgesmolten.

Grondeigenaren

De verwachting is dat het karwei eind zomer 2024 klaar is. De weeromstandigheden zijn hierin cruciaal. Zo is deze natte periode niet gunstig voor het berijden van agrarische gronden. Alles gebeurt in goed overleg met de grondeigenaren.

Superstroomsnelweg

Het afbreken van de hoogspanningsverbinding is mogelijk door de ingebruikname afgelopen zomer van een nieuwe 380 kV-verbinding op hetzelfde traject. Voor deze nieuwe verbinding legde BAM de bouwwegen aan en verzorgde het hei- en betonwerk voor de mastfundaties.

Verdubbeling

Met de ‘superstroomsnelweg’ kan TenneT veel meer elektriciteit vanaf deEemshaven het land in transporteren. De nieuwe verbinding is voorbereid op een mogelijke verdubbeling van elektriciteitstransport tussende  Eemshaven en Vierverlaten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld

BAM start met ontmantelen van 129 hoogspanningsmasten in Groningen | Infrasite
OUD TRAJECT

BAM start met ontmantelen van 129 hoogspanningsmasten in Groningen

De sloop van de eerste van de 129 hoogspanningsmasten Foto BAM

In opdracht van TenneT verwijdert BAM de komende tijd 129 hoogspanningsmasten en 1100 kilometer geleiders. Het gaat om het hoogspaningstraject tussen de Eemshaven en hoogspanningsstation Vierverlaten bij Groningen.

De verbinding is bijna 50 jaar oud, veertig kilometer lang en bestaat uit 129 hoogspanningsmasten en 1100 kilometer geleiders van 220 kV. De draden, de masten en de geleiders worden weggehaald, net als de funderingen. Daarna brengen de medewerkers van BAM het land weer in de oude of betere staat terug. De masten worden gerecycled: geknipt, afgevoerd en omgesmolten.

Grondeigenaren

De verwachting is dat het karwei eind zomer 2024 klaar is. De weeromstandigheden zijn hierin cruciaal. Zo is deze natte periode niet gunstig voor het berijden van agrarische gronden. Alles gebeurt in goed overleg met de grondeigenaren.

Superstroomsnelweg

Het afbreken van de hoogspanningsverbinding is mogelijk door de ingebruikname afgelopen zomer van een nieuwe 380 kV-verbinding op hetzelfde traject. Voor deze nieuwe verbinding legde BAM de bouwwegen aan en verzorgde het hei- en betonwerk voor de mastfundaties.

Verdubbeling

Met de ‘superstroomsnelweg’ kan TenneT veel meer elektriciteit vanaf deEemshaven het land in transporteren. De nieuwe verbinding is voorbereid op een mogelijke verdubbeling van elektriciteitstransport tussende  Eemshaven en Vierverlaten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Oosterveld