VolkerWessels gaat windmolenpark Anholt in Denemarken aanleggen

VSMC tekent wederom contract met DONG Energy voor kabelaanleg

VolkerWessels-dochter Visser & Smit Marine Contracting (VSMC) gaat in opdracht van het Deense energiebedrijf Dong Energy de aanleg en installatie van kabels voor het in aanbouw zijnde Anholt Offshore Windmolenpark in Denemarken realiseren. Het betreft een opdracht oplopend tot ruim 50 miljoen euro. Hiermee spreekt Dong Energy haar vertrouwen uit in de kwaliteiten van VSMC als een van de leidende Europese bedrijven op het gebied van elektrische energieverbindingen voor offshore, near shore en aanlandingen. VSMC was al eerder werkzaam voor DONG Energy, zoals op de Walney I en II projecten en Gunfleet Sands in de Engelse wateren.

Anholt offshore windmolenpark
Het Anholt offshore windmolenpark wordt het grootste Deense offshore windmolenpark met een capaciteit van 400MW en gaat 4% van de totale Deense elektriciteitsbehoefte leveren. Deze CO2 vrije energie wordt gerealiseerd in het Kattegat tussen Denemarken en Zweden, tussen de havenplaats Grenå en het eiland Anholt.

Het project voor VSMC bestaat uit het installeren van 111 kabels tussen het offshore transformator station en de windmolens van het park. In totaal wordt 150 kilometer 34 kV wisselstroomkabels geïnstalleerd. Al eerder was VSMC actief in Denemarken waar in 2008 en 2009 het Horns Rev II Windmolenpark op succesvolle wijze van verbindingen is voorzien.

“Deze opdracht past uitstekend in de bijdrage die wij – samen met onze opdrachtgevers – kunnen en willen leveren aan duurzame oplossingen”, aldus bestuurslid Alfred Vos. “VolkerWessels investeert al sinds lange tijd in de onshore en offshore aanleg van elektriciteitsnetwerken. Hiermee hebben we een rijke ervaring opgebouwd bij dit soort projecten en kunnen we onze techniek en expertise efficiënt inzetten in de ondersteuning van onze klanten. Met behulp van hooggekwalificeerde medewerkers en uitstekend materieel kunnen we dit soort opdrachten met succes voltooien.”

Stemat Spirit
VSMC maakt bij het realiseren van de verbindingen onder andere gebruik van het kabellegschip Stemat Spirit, dat speciaal voor offshore en ondiep water toepassingen is gebouwd en in 2010 in de vaart is genomen. Dit unieke vaartuig met dynamische positionering is speciaal ontworpen om aan de vraag voor installatie van zware energiekabels te voldoen.

Over VSMC en VolkerWessels
VSMC (www.vsmc.nl) is onderdeel van Visser & Smit Hanab (www.vshanab.nl) een bedrijf actief op het gebied van het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van verbindingen, netwerken en installaties voor water en energie. Visser & Smit Hanab is een VolkerWessels onderneming.

VolkerWessels (www.volkerwessels.com) is een Nederlands bouwconcern met een decentrale organisatievorm. Het concern heeft 16.600 medewerkers in 125 werkmaatschappijen. Deze bedrijven zijn actief op de volgende gebieden: woning- en utiliteitsbouw, industriebouw, vastgoedontwikkeling, beton- en waterbouw, wegenbouw, energie, water en telecom infrastructuur, spoorwegbouw, installatietechniek, verkeerstechniek, parkeermanagement, bouwtoelevering en advies en dienstverlening. VolkerWessels heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: VolkerWessels