Zonnepark de Wildert. Foto: Eneco

Bouw zonnepark met 38.000 panelen van start

Foto: nieuwsbericht Eneco

Eneco en VolkerWessels zijn begonnen met de bouw van een zonnepark in het Noord-Brabantse Dongen. De circa 38.000 panelen gaan vanaf eind dit jaar stroom leveren aan de fabriek van Coca-Cola en aan VolkerWessels zelf.

De zonnepanelen zijn straks goed voor een energieproductie van 20 GWh, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 7.300 huishoudens. Het zijn echter andersoortige huishoudens waar de energie naartoe zal gaan. De Coca Cola-fabriek en VolkerWessels gaan de groene stroom inzetten om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en voor de gemeente Dongen betekent het ook een stap vooruit in de duurzaamheidsambities.

Zonnepark De Wildert wordt ook gerealiseerd op grond van VolkerWessels, dat naast het gelijknamige bedrijventerrein is gevestigd. Het park zal vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar zijn en twee oude eiken op het terrein blijven behouden. Ecorus is de hoofdaannemer voor de aanleg van het zonnepark en de civiele werkzaamheden. Visser & Smit Hanab, een Volkerwessels-onderneming, realiseert de aanleg van de netkoppeling. Een andere dochteronderneming, Gebr. Van Kessel, verzorgt de landscaping. Het project is gefinancierd door Eneco en VolkerWessels, aangevuld met een projectlening van de Rabobank.

20% groene stroom zelf opwekken

Jan van Rooijen is cfo bij VolkerWessels. Hij geeft op de website van Eneco aan dat de samenwerking met dat bedrijf belangrijk is bij het invullen van de duurzame ambities van de bouwer. “Het totale park beslaat 19 hectare, hiervan wordt 3,5 hectare ingericht als ecologische verbindingszone en 15,5 hectare als zonnepark. Met dit zonnepark wekt VolkerWessels voortaan bijna 20 procent van haar Nederlandse groene stroom zelf op en het heeft een positieve impact op de biodiversiteit van de omgeving. Een helder doel en het slim organiseren van de juiste competenties van zowel Eneco als een aantal bedrijven van VolkerWessels heeft tot dit fantastische project geleid.”

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.