VAN HET GAS AF

Maasland stap verder op weg naar aardwarmte voor kassen

De boorlocatie midden in het kassengebied foto Aardwarmte Maasdijk screenshot video

Het project Aardwarmte Maasdijk is een stap verder op de weg richting het naar het aardoppervlak halen van warmte. Op de website van het project schrijven de initiatiefnemers dat de eerste welltest heeft bewezen dat de geologische formatie in Maasdijk geschikt is voor het gebruik van aardwarmte.

Aardwarmte Maasdijk probeert aardwarmte te realiseren om de glastuinbouwondernemers in Maasdijk in het Westland van warmte te blijven voorzien. Voor het telen van groente, planten en bloemen is veel warmte nodig. Als het project blijkt te werken kunnen de telers van aardgas overschakelen op een bron die voorlopig onuitputtelijk lijkt: warmte diep uit de aarde.

90 graden

De inschattingen van de geologen zijn in de praktijk waargemaakt. De bodem en het reservoir blijkt geschikt omdat er voldoende water zit en omdat de diepere lagen voldoende poreus en doorlatend zijn om dat water op te pompen. Daarmee kan vanaf een diepte van 2,9 kilometer voldoende water worden opgepompt. Het water is met 90 graden warm genoeg om straks de vele kassen duurzaam te verwarmen.

Topholes

Het resultaat maakt de weg vrij voor het boren van de volgende vier putten. ‘We kunnen concluderen dat de productieput er erg goed uitziet, alleen de injectieput vraagt nog aandacht. Deze put wordt dan ook na het boren van de vier topholes verder schoongemaakt,’ aldus geoloog Charlotte de Wijkerslooth.

Auteur: Bart Oosterveld

Maasland stap verder op weg naar aardwarmte voor kassen | Infrasite
VAN HET GAS AF

Maasland stap verder op weg naar aardwarmte voor kassen

De boorlocatie midden in het kassengebied foto Aardwarmte Maasdijk screenshot video

Het project Aardwarmte Maasdijk is een stap verder op de weg richting het naar het aardoppervlak halen van warmte. Op de website van het project schrijven de initiatiefnemers dat de eerste welltest heeft bewezen dat de geologische formatie in Maasdijk geschikt is voor het gebruik van aardwarmte.

Aardwarmte Maasdijk probeert aardwarmte te realiseren om de glastuinbouwondernemers in Maasdijk in het Westland van warmte te blijven voorzien. Voor het telen van groente, planten en bloemen is veel warmte nodig. Als het project blijkt te werken kunnen de telers van aardgas overschakelen op een bron die voorlopig onuitputtelijk lijkt: warmte diep uit de aarde.

90 graden

De inschattingen van de geologen zijn in de praktijk waargemaakt. De bodem en het reservoir blijkt geschikt omdat er voldoende water zit en omdat de diepere lagen voldoende poreus en doorlatend zijn om dat water op te pompen. Daarmee kan vanaf een diepte van 2,9 kilometer voldoende water worden opgepompt. Het water is met 90 graden warm genoeg om straks de vele kassen duurzaam te verwarmen.

Topholes

Het resultaat maakt de weg vrij voor het boren van de volgende vier putten. ‘We kunnen concluderen dat de productieput er erg goed uitziet, alleen de injectieput vraagt nog aandacht. Deze put wordt dan ook na het boren van de vier topholes verder schoongemaakt,’ aldus geoloog Charlotte de Wijkerslooth.

Auteur: Bart Oosterveld