Asfaltspreidmachine op H2 (bron: Bam Infra)
ASFALTSPREIDMACHINE

Eerste bouwmachine met waterstofmotor

Asfaltspreidmachine op H2 (bron: Bam Infra)

Bam Infra presenteerde afgelopen weekend weer een nieuwe ontwikkeling op het gebied van uitstootloos werken: de eerste bouwmachine die werkt via een waterstofverbrandingsmotor. Samen met met Koninklijke van Twist bouwde BAM een op diesel aangedreven asfaltspreidmachine om naar een machine die op waterstof draait.

De asfaltspreidmachine is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. De inzet van deze asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 80.420 kilogram CO₂. De waterstoftank kan in 10 tot 15 minuten worden bijgevuld.

Veelal wordt voor waterstof een brandstofcel toegepast. Hier is sprake van een waterstofverbrandingsmotor. In tegenstelling tot de brandstofcel is voor een waterstofverbrandingsmotor de kwaliteit van waterstof niet belangrijk. Deze asfaltspreidmachine kan daardoor ook draaien op elke kwaliteit waterstof. Hierdoor kan er bespaard worden op de reiniging tijdens de productie van waterstof en bestaat er de mogelijkheid reststromen waterstof te gebruiken als brandstof.

Lees ook:

Shell bouwt waterstoffabriek op de Maasvlakte

Duurzaam stroom draaien op mierenzuur

Auteur: Redactie

Eerste bouwmachine met waterstofmotor | Infrasite