DUURZAME STEDEN

Rotterdam en Amsterdam duurzame koplopers

Amsterdam en Rotterdam doen het relatief goed in de wereldwijde top 100 van duurzame steden. Amsterdam staat op een tiende plek en Rotterdam op nummer twaalf. Amsterdam krijgt een hoge beoordeling op onder meer basis van de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam het goed doet als het gaat om groen in de stad en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalbeheer. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index 2022, dinsdag uitgebracht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.

Het ingeniersbureau heeft wereldwijd honderd steden gemeten op drie duurzame pijlers: ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Europese steden blijven het goed doen op het gebied van duurzaamheid. In de top 20 staan liefst dertien Europese steden met de Noorse hoofdstad Oslo als meest duurzame stad. Oslo scoort goed op de pijler ‘planet’ met onder meer groen in de stad, deelvervoer, lage criminaliteit, goed inkomen, gelijkheid en de werk/privébalans. Stockholm, Tokio, Kopenhagen en Berlijn maken de top 5 compleet. Onderaan de lijst bungelen Nairobi, Johannesburg, Buenos Aires, Jakarta en São Paulo.

Steden in balans brengen is het doel. Alleen is de praktijk weerbarstig. In een gebied dat alle vinkjes heeft wat betreft energieneutraal, gezondheid, wateropvang, hergebruik, afvalscheidingen, circulaire gebouwen met duurzame materialen, prettig binnenklimaat, goed ontworpen buitenruimten in het groen kan de betaalbaarheid flink onder druk komen te staan. Hoewel de pandemie voor veel steden tijdelijk een rem op de groei heeft gezet, is wel ruimte ontstaan om te werken aan groenere, gezondere en inclusievere centra. In veel opzichten heeft dit bestuurders wakker geschud, die meer en meer beseffen dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Ze zien nu ook dat een radicale transformatie bijna van de ene dag op de andere kan plaatsvinden.

Nederland: schaarse woonruimte
In Nederland gaat het vooral over betaalbare en schaarse woonruimte. “Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar zij vinden nauwelijks betaalbare huizen in grote steden”, legt Verali von Meijenfeldt, directeur Amsterdam bij Arcadis uit. “Daarom denk ik dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak. Met slim combineren maken we ruimte voor alle aspecten van een duurzame stad. Denk bijvoorbeeld aan meer woningen en kantoren rond openbaar vervoersknooppunten, waardoor we minder parkeerplaatsen nodig hebben en daar leefbare ruimte voor te creëren. Verder kan Amsterdam verbeteren op de energietransitie omdat het energiegebruik hoger ligt dan gemiddeld.:

Dat Rotterdam het in deze editie ook goed doet stemt Arrèn van Tienhoven directeur Rotterdam bij Arcadis, tot vreugde. “De stad zet meer in op energietransitie, klimaat en digitalisering. Dat is  terug te zien in de score van de index, waarin opvalt dat groen en duurzame mobiliteit het goed doen. De grote opgave is  alle inwoners mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden. Denk aan minder dure wolkenkrabbers en meer gebouwen met maximaal acht verdiepingen.’

Het volledige rapport is hier te downloaden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk

Rotterdam en Amsterdam duurzame koplopers | Infrasite
DUURZAME STEDEN

Rotterdam en Amsterdam duurzame koplopers

Amsterdam en Rotterdam doen het relatief goed in de wereldwijde top 100 van duurzame steden. Amsterdam staat op een tiende plek en Rotterdam op nummer twaalf. Amsterdam krijgt een hoge beoordeling op onder meer basis van de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam het goed doet als het gaat om groen in de stad en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalbeheer. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index 2022, dinsdag uitgebracht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.

Het ingeniersbureau heeft wereldwijd honderd steden gemeten op drie duurzame pijlers: ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’. Europese steden blijven het goed doen op het gebied van duurzaamheid. In de top 20 staan liefst dertien Europese steden met de Noorse hoofdstad Oslo als meest duurzame stad. Oslo scoort goed op de pijler ‘planet’ met onder meer groen in de stad, deelvervoer, lage criminaliteit, goed inkomen, gelijkheid en de werk/privébalans. Stockholm, Tokio, Kopenhagen en Berlijn maken de top 5 compleet. Onderaan de lijst bungelen Nairobi, Johannesburg, Buenos Aires, Jakarta en São Paulo.

Steden in balans brengen is het doel. Alleen is de praktijk weerbarstig. In een gebied dat alle vinkjes heeft wat betreft energieneutraal, gezondheid, wateropvang, hergebruik, afvalscheidingen, circulaire gebouwen met duurzame materialen, prettig binnenklimaat, goed ontworpen buitenruimten in het groen kan de betaalbaarheid flink onder druk komen te staan. Hoewel de pandemie voor veel steden tijdelijk een rem op de groei heeft gezet, is wel ruimte ontstaan om te werken aan groenere, gezondere en inclusievere centra. In veel opzichten heeft dit bestuurders wakker geschud, die meer en meer beseffen dat duurzaamheid geen luxe is, maar noodzaak. Ze zien nu ook dat een radicale transformatie bijna van de ene dag op de andere kan plaatsvinden.

Nederland: schaarse woonruimte
In Nederland gaat het vooral over betaalbare en schaarse woonruimte. “Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar zij vinden nauwelijks betaalbare huizen in grote steden”, legt Verali von Meijenfeldt, directeur Amsterdam bij Arcadis uit. “Daarom denk ik dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak. Met slim combineren maken we ruimte voor alle aspecten van een duurzame stad. Denk bijvoorbeeld aan meer woningen en kantoren rond openbaar vervoersknooppunten, waardoor we minder parkeerplaatsen nodig hebben en daar leefbare ruimte voor te creëren. Verder kan Amsterdam verbeteren op de energietransitie omdat het energiegebruik hoger ligt dan gemiddeld.:

Dat Rotterdam het in deze editie ook goed doet stemt Arrèn van Tienhoven directeur Rotterdam bij Arcadis, tot vreugde. “De stad zet meer in op energietransitie, klimaat en digitalisering. Dat is  terug te zien in de score van de index, waarin opvalt dat groen en duurzame mobiliteit het goed doen. De grote opgave is  alle inwoners mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden. Denk aan minder dure wolkenkrabbers en meer gebouwen met maximaal acht verdiepingen.’

Het volledige rapport is hier te downloaden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Onderwerpen: ,

Auteur: Jacques Geluk