ingestorte brug Twentekanaal

Brug in aanbouw door BAM Infra stort in, twee doden en gewonden

Delen van de brug liggen op de grond. De takelarmen fungeren als stille getuigen van het dramatische ongeval op woensdag 21 februari. ANP / Persbureau Heitink

De brug die BAM Infra bouwt over het Twentekanaal is ingestort. Het brugdek dat op woensdagochtend werd getakeld op de bouwplaats bij Lochem viel op minstens twee slachtoffers. Twee mensen zijn overleden en twee anderen zijn gewond. BAM kon niet zeggen of de slachtoffers medewerkers zijn van het bedrijf. 

Een verslaggever van de regionale krant de Stentor, Nieke Hoitink, was bij de bouwplaats toen het ongeluk gebeurde. “De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boel naar beneden. De boog sloeg daarbij door de steiger heen. Daar stonden bouwvakkers bovenop. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen”, zegt zij op de website van de krant.

Projectmanager Max Schurink van de provincie Gelderland reageert bij de Stentor geschokt op het incident. De provincie is de opdrachtgever van het bouwproject. “Ik ben enorm geschrokken van wat ik voor mijn eigen ogen heb zien gebeuren. Ik maak mij ernstig zorgen om de medewerkers van BAM die daar hun werkzaamheden deden. Er is nu nog weinig zicht op wat er precies gebeurd is, maar onze eerste zorg gaat naar de slachtoffers uit. Ik kan er niks over zeggen, maar het oogt niet goed.”

Hulpdiensten zijn druk bezig met het verlenen van hulp aan de gewonden, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland rond 12:00 op X. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om onderzoek te doen naar het ongeval.

Medewerkers opgevangen

Het ongeval is volgens de veiligheidsregio door veel medewerkers gezien. Zij zijn opgevangen bij een naastgelegen bedrijf. Ook stonden op het moment van het ongeval veel toeschouwers bij de bouwplaats te kijken hoe de bouw van de brug vorderde. “De weg is inmiddels afgesloten, er kunnen geen mensen meer bijkomen”, zegt verslaggever Melanie Lokate van Omroep Gelderland. “De politie heeft het overal afgezet. De mensen die hier staan, staan vol ongeloof te kijken wat hier nu gebeurd is.”

De veiligheidsregio zegt dat er ook hulp komt voor de toeschouwers, als dat nodig is. “Er waren veel mensen ter plaatse, dus er zal ook gekeken moeten worden wat er nodig is voor de mensen die het hebben zien gebeuren”, zegt een woordvoerder.

Het gaat om de zogeheten Nettelhorsterbrug. Uiteindelijk moet die bijna 136 meter lang en 1.300 ton zwaar worden. De eerste onderdelen kwamen eerder in februari per boot aan op de bouwplaats. Het inhijsen gebeurde voor een deel vandaag, maar dat liep om nog onbekende redenen mis.

Nettelhorsterbrug
Een illustratie van de Nettelhorsterbrug in aanbouw.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Brug in aanbouw door BAM Infra stort in, twee doden en gewonden | Infrasite
ingestorte brug Twentekanaal

Brug in aanbouw door BAM Infra stort in, twee doden en gewonden

Delen van de brug liggen op de grond. De takelarmen fungeren als stille getuigen van het dramatische ongeval op woensdag 21 februari. ANP / Persbureau Heitink

De brug die BAM Infra bouwt over het Twentekanaal is ingestort. Het brugdek dat op woensdagochtend werd getakeld op de bouwplaats bij Lochem viel op minstens twee slachtoffers. Twee mensen zijn overleden en twee anderen zijn gewond. BAM kon niet zeggen of de slachtoffers medewerkers zijn van het bedrijf. 

Een verslaggever van de regionale krant de Stentor, Nieke Hoitink, was bij de bouwplaats toen het ongeluk gebeurde. “De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boel naar beneden. De boog sloeg daarbij door de steiger heen. Daar stonden bouwvakkers bovenop. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen”, zegt zij op de website van de krant.

Projectmanager Max Schurink van de provincie Gelderland reageert bij de Stentor geschokt op het incident. De provincie is de opdrachtgever van het bouwproject. “Ik ben enorm geschrokken van wat ik voor mijn eigen ogen heb zien gebeuren. Ik maak mij ernstig zorgen om de medewerkers van BAM die daar hun werkzaamheden deden. Er is nu nog weinig zicht op wat er precies gebeurd is, maar onze eerste zorg gaat naar de slachtoffers uit. Ik kan er niks over zeggen, maar het oogt niet goed.”

Hulpdiensten zijn druk bezig met het verlenen van hulp aan de gewonden, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland rond 12:00 op X. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om onderzoek te doen naar het ongeval.

Medewerkers opgevangen

Het ongeval is volgens de veiligheidsregio door veel medewerkers gezien. Zij zijn opgevangen bij een naastgelegen bedrijf. Ook stonden op het moment van het ongeval veel toeschouwers bij de bouwplaats te kijken hoe de bouw van de brug vorderde. “De weg is inmiddels afgesloten, er kunnen geen mensen meer bijkomen”, zegt verslaggever Melanie Lokate van Omroep Gelderland. “De politie heeft het overal afgezet. De mensen die hier staan, staan vol ongeloof te kijken wat hier nu gebeurd is.”

De veiligheidsregio zegt dat er ook hulp komt voor de toeschouwers, als dat nodig is. “Er waren veel mensen ter plaatse, dus er zal ook gekeken moeten worden wat er nodig is voor de mensen die het hebben zien gebeuren”, zegt een woordvoerder.

Het gaat om de zogeheten Nettelhorsterbrug. Uiteindelijk moet die bijna 136 meter lang en 1.300 ton zwaar worden. De eerste onderdelen kwamen eerder in februari per boot aan op de bouwplaats. Het inhijsen gebeurde voor een deel vandaag, maar dat liep om nog onbekende redenen mis.

Nettelhorsterbrug
Een illustratie van de Nettelhorsterbrug in aanbouw.

Lees ook:

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.