van oord reimert bouw flevokust haven
Miljoenen kuub zand

Twee bedrijven maken terrein van 150 voetbalvelden bouwrijp in Lelystad

Een dumper wordt gevuld met zand. Foto via Reimert Bouw & Infrastructuur

Vroeger lagen er visvijvers, nu ligt er vooral veel zand. Aan de kust van Lelystad wordt een terrein van 105 hectare bouwrijp gemaakt voor de komst van grote bedrijven als Bol.com. Als alles klaar is, dan zullen de aannemers — Van Oord en Reimert Bouw & Infrastructuur — bijna twee miljoen kuub zand hebben verwerkt. Op dit moment rijden er meer dan tien dumpers per dag af en aan. 

Het bedrijventerrein heet Flevokust Haven en ligt ten noorden van Lelystad, naast de overslaghaven en vlakbij de A6. Hier willen Bol.com, retailketen Jysk en kledingbedrijf Bestseller zich in de komende jaren vestigen. Reimert Bouw & Infrastructuur maakt de grond samen met Van Oord klaar voor de bouw van de toekomstige distributiecentra.

150 voetbalvelden

De grootte van het terrein is vergelijkbaar met 150 voetbalvelden. De visvijvers die er vroeger lagen worden verwijderd en het bestaande zand wordt afgegraven — bijna anderhalf miljoen kuub in totaal. Goed zand gebruikt de Reimert opnieuw, schoon puin krijgt een nieuw leven als funderingsmateriaal en vervuilde grond gaat naar verwerkingsbedrijven. “Een leek zal zeggen: grond is grond. Maar vooral de omvang maakt dit project bijzonder”, vertelt uitvoerder Ton Toeter van de aannemer tegenover Omroep Flevoland.

Scheepsladingen vol

Voor het zand dat niet herbruikbaar is komt nieuw zand in de plaats. Van Oord is verantwoordelijk voor de levering hiervan. Het zand wordt in het IJsselmeer gewonnen en aangevoerd met schepen. De aannemers verwachten tot het einde van het jaar bezig te zijn met de klus. Tegen die tijd moet er bijna een half miljoen kuub zand liggen.

“Op het hoogtepunt werd hier 30.000 kuub per week gebracht. Dat zijn vijf schepen per dag”, zegt uitvoerder Toeter. Hij noemt de opdracht ‘een jongensdroom die uitkomt’. “Als ik om me heen kijk, zie ik overal grote machines, zoals dumpers, bulldozers, shovels en zware graafmachines. Het is een indrukwekkend gezicht en een grote logistieke puzzel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Twee bedrijven maken terrein van 150 voetbalvelden bouwrijp in Lelystad | Infrasite
van oord reimert bouw flevokust haven
Miljoenen kuub zand

Twee bedrijven maken terrein van 150 voetbalvelden bouwrijp in Lelystad

Een dumper wordt gevuld met zand. Foto via Reimert Bouw & Infrastructuur

Vroeger lagen er visvijvers, nu ligt er vooral veel zand. Aan de kust van Lelystad wordt een terrein van 105 hectare bouwrijp gemaakt voor de komst van grote bedrijven als Bol.com. Als alles klaar is, dan zullen de aannemers — Van Oord en Reimert Bouw & Infrastructuur — bijna twee miljoen kuub zand hebben verwerkt. Op dit moment rijden er meer dan tien dumpers per dag af en aan. 

Het bedrijventerrein heet Flevokust Haven en ligt ten noorden van Lelystad, naast de overslaghaven en vlakbij de A6. Hier willen Bol.com, retailketen Jysk en kledingbedrijf Bestseller zich in de komende jaren vestigen. Reimert Bouw & Infrastructuur maakt de grond samen met Van Oord klaar voor de bouw van de toekomstige distributiecentra.

150 voetbalvelden

De grootte van het terrein is vergelijkbaar met 150 voetbalvelden. De visvijvers die er vroeger lagen worden verwijderd en het bestaande zand wordt afgegraven — bijna anderhalf miljoen kuub in totaal. Goed zand gebruikt de Reimert opnieuw, schoon puin krijgt een nieuw leven als funderingsmateriaal en vervuilde grond gaat naar verwerkingsbedrijven. “Een leek zal zeggen: grond is grond. Maar vooral de omvang maakt dit project bijzonder”, vertelt uitvoerder Ton Toeter van de aannemer tegenover Omroep Flevoland.

Scheepsladingen vol

Voor het zand dat niet herbruikbaar is komt nieuw zand in de plaats. Van Oord is verantwoordelijk voor de levering hiervan. Het zand wordt in het IJsselmeer gewonnen en aangevoerd met schepen. De aannemers verwachten tot het einde van het jaar bezig te zijn met de klus. Tegen die tijd moet er bijna een half miljoen kuub zand liggen.

“Op het hoogtepunt werd hier 30.000 kuub per week gebracht. Dat zijn vijf schepen per dag”, zegt uitvoerder Toeter. Hij noemt de opdracht ‘een jongensdroom die uitkomt’. “Als ik om me heen kijk, zie ik overal grote machines, zoals dumpers, bulldozers, shovels en zware graafmachines. Het is een indrukwekkend gezicht en een grote logistieke puzzel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.