granuliet over de maas
'Teleurstellend'

Ministerie weigert verbod op granulietstort ondanks waarschuwingen

Een schip stort granuliet in natuurplas Over de Maas (2020). Bert Spiertz / ANP

Granuliet kan veilig worden gestort in diepe plassen, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een reactie op een rapport van Deltares en het RIVM. Onderzoekers signaleerden eerder deze maand dat het materiaal mogelijk helemaal niet zo onschuldig is als Rijkswaterstaat en het ministerie in de afgelopen jaren beweerden. Desondanks weigert Heijnen een verbod op het gebruik. 

Granuliet werd in de afgelopen tien jaar toegepast om de bodem van natuurplas Over de Maas op te hogen. Daarvoor bestond de bodem uit zand, dat eerder werd verwijderd voor gebruik in de bouw en infra. Het ophogen van een verdiepte bodem maakt het mogelijk om een natuurplas opnieuw in te richten na zandwinning. Maar doe je dat met granuliet, dan komt er mogelijk een kankerverwekkende stof vrij, waarschuwden onderzoekers van Deltares en het RIVM eerder deze maand in een rapport.

Het rapport werd eind vorige week in een Kamerdebat voorgelegd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen. In haar reactie houdt ze ondanks de bevindingen vol dat het materiaal veilig kan worden gestort in diepe plassen. De kankerverwekkende stof, acrylamide, zou nooit in het water zijn aangetroffen. Daarnaast verwijst de staatssecretaris naar eerdere onderzoeken van de Raad van State en Arcadis, die zouden uitwijzen dat het materiaal veilig is.

Die laatste onderzoeken staan ter discussie. Volgens het RIVM en Deltares is er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat de kankerverwekkende stof niet vrijkomt bij het storten van granuliet in natuurplassen. Met andere woorden: we weten het niet. Dat moet genoeg zijn om het gebruik te verbieden, zei PvdD-kamerlid Eva van Esch tijdens het debat. Zij verwees naar het ‘voorzorgbeginsel’ in de Nederlandse wet, wat inhoudt dat er bij twijfel over de risico’s van een handeling meer gedaan moet worden om mogelijke schade te voorkomen.

‘Zwaar teleurstellend’

Het RIVM en Deltares adviseren het ministerie om nader te onderzoeken of de kankerverwekkende stof wel of niet vrijkomt. Maar een dergelijk onderzoek wil de staatssecretaris niet toezeggen. Het ministerie en Rijkswaterstaat houden vol dat het materiaal geen kwaad kan in natuurplassen. “Zwaar teleurstellend”, zegt wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal, waar natuurplas Over de Maas ligt. “Er zitten honderden tonnen van dat materiaal in ons water. Als onduidelijk is wat de risico’s zijn moet het voorzorgsprincipe worden toegepast”, vertelt ze tegenover televisieprogramma Zembla.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Ministerie weigert verbod op granulietstort ondanks waarschuwingen | Infrasite