elektrisch materieel SSEB elektrische graafmachine
36 miljoen euro

SSEB-subsidies voor elektrisch materieel vanaf vandaag beschikbaar

Shutterstock / Radioflash

Aanvragen voor de tweede ronde van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) kunnen vanaf vandaag worden ingediend. Met de subsidieregeling maakt de Rijksoverheid 36 miljoen miljoen euro beschikbaar voor bouw- en infrabedrijven die willen investeren in elektrisch materieel. 

De SSEB bestaat al een jaar. Bedrijven konden in mei 2022 aanvragen indienen voor de eerste ronde, maar velen kwamen met lege handen thuis. Het budget van 5 miljoen euro was binnen een dag op. Voor de tweede ronde heeft de Rijksoverheid meer dan 30 miljoen euro extra beschikbaar gemaakt. Aanvragen kunnen vanaf vandaag worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Er zijn vier potjes voor vier verschillende doeleinden. Bedrijven die uitstootvrij materieel willen aanschaffen kunnen aanspraak maken op ‘SSEB Aanschaf’. Bedrijven die materieel willen ombouwen naar uitstootvrij kiezen voor ‘SSEB Retrofit’, De laatste twee potjes, beide gekenmerkt als ‘SSEB Innovatie’, zijn bedoeld voor bedrijven die willen experimenteren om de laadinfrastructuur en uitstootvrij materieel te verbeteren.

Als een aanvraag wordt goedgekeurd krijgt de aanvrager een vergoeding op basis van de meerkosten van de investering. Voor midden- en kleinbedrijven dekt de overheid 50 procent van de meerkosten, terwijl grootbedrijven het met 40 procent moeten doen. Alleen bedrijven die actief zijn in de bouw en infra komen in aanmerking. Vorig jaar vielen grondverzetbedrijven tussen schip en wal, maar ook zij kunnen dit keer meedoen.

Op is op

Ondanks het extra budget is het geld naar verwachting snel op. Op de dag dat de pot leegraakt gaan de aanvragen die op die dag binnenkwamen een loting in. De loting bepaalt welke aanvragen wel of niet worden behandeld. Aanvragen die vóór de dag waarop de pot leegraakt ingediend worden hebben voorrang.

Op de Dag van de Infra, een congres van Infrasite.nl, geven sprekers inzicht in manieren om materieel als bouw- of infrabedrijf te elektrificeren. Navigeer naar de website van het congres voor inschrijvingen en meer. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

SSEB-subsidies voor elektrisch materieel vanaf vandaag beschikbaar | Infrasite
elektrisch materieel SSEB elektrische graafmachine
36 miljoen euro

SSEB-subsidies voor elektrisch materieel vanaf vandaag beschikbaar

Shutterstock / Radioflash

Aanvragen voor de tweede ronde van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) kunnen vanaf vandaag worden ingediend. Met de subsidieregeling maakt de Rijksoverheid 36 miljoen miljoen euro beschikbaar voor bouw- en infrabedrijven die willen investeren in elektrisch materieel. 

De SSEB bestaat al een jaar. Bedrijven konden in mei 2022 aanvragen indienen voor de eerste ronde, maar velen kwamen met lege handen thuis. Het budget van 5 miljoen euro was binnen een dag op. Voor de tweede ronde heeft de Rijksoverheid meer dan 30 miljoen euro extra beschikbaar gemaakt. Aanvragen kunnen vanaf vandaag worden ingediend op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Er zijn vier potjes voor vier verschillende doeleinden. Bedrijven die uitstootvrij materieel willen aanschaffen kunnen aanspraak maken op ‘SSEB Aanschaf’. Bedrijven die materieel willen ombouwen naar uitstootvrij kiezen voor ‘SSEB Retrofit’, De laatste twee potjes, beide gekenmerkt als ‘SSEB Innovatie’, zijn bedoeld voor bedrijven die willen experimenteren om de laadinfrastructuur en uitstootvrij materieel te verbeteren.

Als een aanvraag wordt goedgekeurd krijgt de aanvrager een vergoeding op basis van de meerkosten van de investering. Voor midden- en kleinbedrijven dekt de overheid 50 procent van de meerkosten, terwijl grootbedrijven het met 40 procent moeten doen. Alleen bedrijven die actief zijn in de bouw en infra komen in aanmerking. Vorig jaar vielen grondverzetbedrijven tussen schip en wal, maar ook zij kunnen dit keer meedoen.

Op is op

Ondanks het extra budget is het geld naar verwachting snel op. Op de dag dat de pot leegraakt gaan de aanvragen die op die dag binnenkwamen een loting in. De loting bepaalt welke aanvragen wel of niet worden behandeld. Aanvragen die vóór de dag waarop de pot leegraakt ingediend worden hebben voorrang.

Op de Dag van de Infra, een congres van Infrasite.nl, geven sprekers inzicht in manieren om materieel als bouw- of infrabedrijf te elektrificeren. Navigeer naar de website van het congres voor inschrijvingen en meer. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.