Elektrisch materieel H. van Wijk

Online info-sessie over subsidie uitstootvrij bouwmaterieel

Foto: H. van Wijk Infra

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verzorgt op 29 maart een online sessie over de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Het webinar is onder meer bedoeld voor GWW-bedrijven, aannemers en verhuurders van bouwmachines.

De subsidieregeling werd ruim drie maanden geleden aangekondigd. De komende jaren is er 270 miljoen euro aan overheidsgeld beschikbaar om de vloot bouwmaterieel in Nederland te helpen verduurzamen. Dit jaar komt de eerste 20 miljoen euro beschikbaar en de rest in de komende jaren. De subsidie is onder meer bedoeld om bedrijven te compenseren in de aanschaf van uitstootvrij materieel. Dat is nu vaak nog erg duur en de investering is lastig terug te verdienen. Daardoor zetten veel bedrijven de stap nog niet en blijft het voor fabrikanten onaantrekkelijk om in series te produceren en dat houdt de prijzen weer hoog.

Lees ook: BAM Infra Nederland: ‘We verduurzamen vaak ongevraagd’

De SSEB moet helpen om die patstelling te doorbreken, al heeft de infrasector op dit vlak ook zelf al het nodige initatief laten zien. Vanuit het Emissieloos Netwerk Infra werd vorig jaar de mogelijkheid gelanceerd om met bedrijven gezamenlijk uitstootvrij materieel in te kopen. Daar was veel belangstelling voor; meer dan vijftig bedrijven tekenden in en dat is in potentie goed voor een verdubbeling van de vloot uitstootvrije bouwmachines in Nederland.

Drie soorten subsidie

In het webinar legt de RVO uit hoe de subsidie straks aangevraagd moet worden en welke varianten er zijn. Ook wordt toegelicht aan welke criteria een aanvrager moet doen om subsidie te kunnen krijgen. De SSEB kent drie vormen:

  • SSEB Aanschaf: voor bedrijven die één of meer nieuwe, volledig emissieloze bouwmachines willen kopen of financiel leasen. Dit zijn bouwwerktuigen, hulpfuncties of bouwvoertuigen zonder schadelijke uitlaatgassen.
  • SSEB Retrofit: voor bedrijven die de uitstoot van bestaande bouwmachines of zeegaande bouwvaartuigen willen verminderen (emissiearm, met een SCR katalysator). Of die deze emissieloos willen maken (zonder schadelijke uitlaatgassen).
  • SSEB Innovatie: voor bedrijven die nieuwe emissieloze bouwmachines ontwikkelen en emissieloos bouwen efficiënter willen maken. Bijvoorbeeld door het opdoen van praktijkervaring met nieuwe machines en/of met tank- en laadoplossingen.

Lees ook: Elektrisch bouwmaterieel binnen vijf jaar dominant

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.