BAM Nederland kantoor eindhoven
Kwartaalcijfers

Rapport BAM: winst loopt terug, orderboek stabiel

Een kantoor van BAM in Eindhoven (april 2022). Shutterstock / Robert Coolen

BAM heeft zijn kwartaalcijfers op donderdagochtend bekendgemaakt. De winst van het bouwconcern ligt bijna 40 miljoen euro lager dan een jaar terug. Het Bunnikse bouwbedrijf worstelde met de nasleep van toeleveringsproblemen en vertragingen bij enkele projecten. 

Ook de afgekoelde woningmarkt zat niet mee. BAM verkocht in januari, februari en maart slechts 180 nieuwe woningen, tegen 580 in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland ging met 4 procent omhoog, maar de totale omzet zakte met 6 procent omdat er eerder activiteiten zijn afgestoten. De nettowinst kwam uit op 58 miljoen euro. Dat was een jaar terug nog 97 miljoen euro.

Volgens topman Ruud Joosten heeft het bouwconcern ondanks de tegenwind een goede basis. Hij wijst erop dat het orderboek met 10 miljard euro stabiel blijft. Gezien de hoeveelheid bouwprojecten die nog in de pijplijn zitten verwacht BAM voor de komende kwartalen hogere woningverkopen, maar het lukt waarschijnlijk niet om de meer dan 2000 verkochte woningen van vorig jaar te evenaren.

Treinongeluk Voorschoten

Het Bunnikse bedrijf laat nog niets los over eventuele financiële gevolgen van het recente treinongeluk in Voorschoten. Bij het incident was een bouwkraan van BAM betrokken. De bestuurder van de bouwkraan overleed als gevolg van het ongeluk. Het kwartaalrapport van vanochtend werpt geen licht op de mogelijke consequenties voor het bedrijf. BAM wil eerst het onderzoek naar het ongeluk afwachten, laat een woordvoerder weten. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat op dit moment na of de Arbowet is overtreden. Daarna kijkt het Openbaar Ministerie of vervolging nodig is.

Fraudeonderzoek

Het bouwconcern kan nog geen inschatting geven van de gevolgen van een onderzoek naar mogelijke fraude bij enkele reeds opgeleverde projecten van BAM International. De bouwer vernam in oktober vorig jaar van opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie dat het bedrijf verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek. Maar volgens BAM is het momenteel niet duidelijk hoe lang het onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. Het bedrijf zegt volledig mee te werken met het onderzoek en heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Rapport BAM: winst loopt terug, orderboek stabiel | Infrasite
BAM Nederland kantoor eindhoven
Kwartaalcijfers

Rapport BAM: winst loopt terug, orderboek stabiel

Een kantoor van BAM in Eindhoven (april 2022). Shutterstock / Robert Coolen

BAM heeft zijn kwartaalcijfers op donderdagochtend bekendgemaakt. De winst van het bouwconcern ligt bijna 40 miljoen euro lager dan een jaar terug. Het Bunnikse bouwbedrijf worstelde met de nasleep van toeleveringsproblemen en vertragingen bij enkele projecten. 

Ook de afgekoelde woningmarkt zat niet mee. BAM verkocht in januari, februari en maart slechts 180 nieuwe woningen, tegen 580 in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland ging met 4 procent omhoog, maar de totale omzet zakte met 6 procent omdat er eerder activiteiten zijn afgestoten. De nettowinst kwam uit op 58 miljoen euro. Dat was een jaar terug nog 97 miljoen euro.

Volgens topman Ruud Joosten heeft het bouwconcern ondanks de tegenwind een goede basis. Hij wijst erop dat het orderboek met 10 miljard euro stabiel blijft. Gezien de hoeveelheid bouwprojecten die nog in de pijplijn zitten verwacht BAM voor de komende kwartalen hogere woningverkopen, maar het lukt waarschijnlijk niet om de meer dan 2000 verkochte woningen van vorig jaar te evenaren.

Treinongeluk Voorschoten

Het Bunnikse bedrijf laat nog niets los over eventuele financiële gevolgen van het recente treinongeluk in Voorschoten. Bij het incident was een bouwkraan van BAM betrokken. De bestuurder van de bouwkraan overleed als gevolg van het ongeluk. Het kwartaalrapport van vanochtend werpt geen licht op de mogelijke consequenties voor het bedrijf. BAM wil eerst het onderzoek naar het ongeluk afwachten, laat een woordvoerder weten. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat op dit moment na of de Arbowet is overtreden. Daarna kijkt het Openbaar Ministerie of vervolging nodig is.

Fraudeonderzoek

Het bouwconcern kan nog geen inschatting geven van de gevolgen van een onderzoek naar mogelijke fraude bij enkele reeds opgeleverde projecten van BAM International. De bouwer vernam in oktober vorig jaar van opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie dat het bedrijf verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek. Maar volgens BAM is het momenteel niet duidelijk hoe lang het onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. Het bedrijf zegt volledig mee te werken met het onderzoek en heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.