Ivo Ketelaar Fotografie
Sector onder druk

Bouwkosten GWW stegen vorig jaar met 7 procent

Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

De bouwkosten voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven stegen vorig jaar met 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van IGG Bouweconomie in opdracht van Cobouw. Het adviesbureau verwacht dat de prijzen in 2023 blijven stijgen.

Eind vorig jaar signaleerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de sector onder druk staat. De oorlog in Oekraïne stuwde materiaalprijzen. Grond-, weg- en waterbouwbedrijven kregen klappen. De waarschuwing van het EIB werd onlangs onderstreept. IGG Bouweconomie onderzocht de prijzen van veelgebruikte bouwmaterialen in opdracht van Cobouw. De kosten van staal, wapening, hout en beton stegen fors met verloop van 2022.

Sancties op Rusland

Cobouw publiceerde de cijfers in een nieuwsbericht. De prijzen van staal en wapening springen in het oog. Volgens IGG Bouweconomie betaalden kopers in het voorjaar van 2022 respectievelijk 65 en 45 procent meer dan aan het einde van 2021.

Als reden noemt het adviesbureau handelsrestricties met Rusland, een grote bron van staal en wapening. Naar verluidt kochten handelaren in voorbereiding op restricties grote hoeveelheden materiaal in. De prijzen piekten in het voorjaar. Later in het jaar daalde de vraag, met lagere prijzen als gevolg.

Sancties op Rusland waren evengoed van invloed op de prijs van hout. De vraag naar niet-Russisch hout steeg harder dan het aanbod. Ook bedrijven die veel met beton werken kregen het voor de kiezen. Volgens IGG Bouweconomie nam de betonprijs in een jaar tijd met 37 procent toe.

Vooruitzicht 2023

Het adviesbureau verwacht dat de prijzen in 2023 blijven stijgen. IGG Bouweconomie voorspelt dat de gemiddelde bouwkosten dit jaar met 3 tot 4 procent toenemen. De voorspelling geldt niet alleen voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven, maar voor bouwbedrijven in het algemeen (inclusief woning- en utiliteitsbouw). Het adviesbureau rekent zowel materiaalkosten als loonsverhogingen mee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouwkosten GWW stegen vorig jaar met 7 procent | Infrasite
Ivo Ketelaar Fotografie
Sector onder druk

Bouwkosten GWW stegen vorig jaar met 7 procent

Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

De bouwkosten voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven stegen vorig jaar met 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van IGG Bouweconomie in opdracht van Cobouw. Het adviesbureau verwacht dat de prijzen in 2023 blijven stijgen.

Eind vorig jaar signaleerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de sector onder druk staat. De oorlog in Oekraïne stuwde materiaalprijzen. Grond-, weg- en waterbouwbedrijven kregen klappen. De waarschuwing van het EIB werd onlangs onderstreept. IGG Bouweconomie onderzocht de prijzen van veelgebruikte bouwmaterialen in opdracht van Cobouw. De kosten van staal, wapening, hout en beton stegen fors met verloop van 2022.

Sancties op Rusland

Cobouw publiceerde de cijfers in een nieuwsbericht. De prijzen van staal en wapening springen in het oog. Volgens IGG Bouweconomie betaalden kopers in het voorjaar van 2022 respectievelijk 65 en 45 procent meer dan aan het einde van 2021.

Als reden noemt het adviesbureau handelsrestricties met Rusland, een grote bron van staal en wapening. Naar verluidt kochten handelaren in voorbereiding op restricties grote hoeveelheden materiaal in. De prijzen piekten in het voorjaar. Later in het jaar daalde de vraag, met lagere prijzen als gevolg.

Sancties op Rusland waren evengoed van invloed op de prijs van hout. De vraag naar niet-Russisch hout steeg harder dan het aanbod. Ook bedrijven die veel met beton werken kregen het voor de kiezen. Volgens IGG Bouweconomie nam de betonprijs in een jaar tijd met 37 procent toe.

Vooruitzicht 2023

Het adviesbureau verwacht dat de prijzen in 2023 blijven stijgen. IGG Bouweconomie voorspelt dat de gemiddelde bouwkosten dit jaar met 3 tot 4 procent toenemen. De voorspelling geldt niet alleen voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven, maar voor bouwbedrijven in het algemeen (inclusief woning- en utiliteitsbouw). Het adviesbureau rekent zowel materiaalkosten als loonsverhogingen mee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.