Elektrische minishovel H. van Wijk
2023: 60 MILJOEN

Meer subsidie voor uitstootloze bouwmachines

Elektrische minishovel foto H. van Wijk Infra

De overheid verhoogt de subsidie voor uitstootvrije machines in de bouw. Dit jaar kon er nog voor 20 miljoen euro aan bijdrages aangevraagd worden. Dat gaat naar 60 miljoen. De subsidie geldt voor machines als hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘ Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen.’

Dieselmachines

De verhoging komt overigens niet onverwacht. Vorig jaar al maakte het kabinet bekend dat er tot en met 2030 een bedrag van 270 miljoen euro beschikbaar zou komen voor uitstootloze machines. De subsidieregeling vergoedt tot maximaal 40% van het prijsverschil de aanschafkosten in vergelijking met dieselmachines. Ombouw van een bestaande machine geldt ook.

Vrachtwagen

Voor de bouw heeft materieel zonder uitstoot – dus ook geen stikstofoxides – het voordeel dat er geen stikstofruimte gebruikt wordt. Dat kan bijdragen aan het oplossen van problemen met vergunning krijgen om te kunnen bouwen. Ook bij de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers een steuntje in de rug krijgen. In 2023 is daar in totaal 30 miljoen voor beschikbaar. Dat is 5 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Lees ook:

Kabinet steekt 22 miljoen in waterstoftankstations

Deze elektrische boorinstallatie verbruikt minder dan verwacht

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Meer subsidie voor uitstootloze bouwmachines | Infrasite
Elektrische minishovel H. van Wijk
2023: 60 MILJOEN

Meer subsidie voor uitstootloze bouwmachines

Elektrische minishovel foto H. van Wijk Infra

De overheid verhoogt de subsidie voor uitstootvrije machines in de bouw. Dit jaar kon er nog voor 20 miljoen euro aan bijdrages aangevraagd worden. Dat gaat naar 60 miljoen. De subsidie geldt voor machines als hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘ Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen.’

Dieselmachines

De verhoging komt overigens niet onverwacht. Vorig jaar al maakte het kabinet bekend dat er tot en met 2030 een bedrag van 270 miljoen euro beschikbaar zou komen voor uitstootloze machines. De subsidieregeling vergoedt tot maximaal 40% van het prijsverschil de aanschafkosten in vergelijking met dieselmachines. Ombouw van een bestaande machine geldt ook.

Vrachtwagen

Voor de bouw heeft materieel zonder uitstoot – dus ook geen stikstofoxides – het voordeel dat er geen stikstofruimte gebruikt wordt. Dat kan bijdragen aan het oplossen van problemen met vergunning krijgen om te kunnen bouwen. Ook bij de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers een steuntje in de rug krijgen. In 2023 is daar in totaal 30 miljoen voor beschikbaar. Dat is 5 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Lees ook:

Kabinet steekt 22 miljoen in waterstoftankstations

Deze elektrische boorinstallatie verbruikt minder dan verwacht

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie