CONJUNCTUUR

EIB: 2023 en 2024 slechte jaren voor bouw en infra

Ivo Ketelaar Fotografie
Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Het Economisch Instituut voor de Bouw waarschuwt voor teruglopende omzetten.  Het EIB voorspelt een daling van de bouwproductie met 1,5 procent dit jaar. In 2024 komt daar nog een teruggang van 2 procent bovenop.

Volgens het EIB is de daling te wijten aan een sterke terugval van de nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Daarnaast staan de investeringen en het onderhoud van de infrastructuur onder druk. ‘Duurzaamheid is op korte termijn de enige groeimarkt voor de bouw,’ schrijft het EIB in de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2023’.

Klappen

De oorlog in Oekraïne is er de oorzaak van dat de bouwkosten in 2022 gestegen zijn. Toch wist de sector vorig jaar nog een groei van 2 procent te noteren.  De utiliteitsbouw deed het goed. De klappen vielen bij de nieuwbouw van woningen en de infrasector. De werkgelegenheid groeide vorig jaar fors: in de bouw en infra kwamen er 12.000 FTE’s bij.

Vakkrachten

De krimp is tijdelijkvoorspellen de schrijvers van het rapport. Vanaf 2025 gaat het weer beter, zeggen ze. De terugval in 2023 en 2024 heeft ook een voordeel: de oververhitte arbeidsmarkt koel weer wat af. Zodanig zelfs dat de opleidingen over twee jaar weer genoeg nieuwe vakkrachten kunnen opleveren om aan de vraag naar personeel te voldoen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

EIB: 2023 en 2024 slechte jaren voor bouw en infra | Infrasite
CONJUNCTUUR

EIB: 2023 en 2024 slechte jaren voor bouw en infra

Ivo Ketelaar Fotografie
Foto ter impressie. Ivo Ketelaar

Het Economisch Instituut voor de Bouw waarschuwt voor teruglopende omzetten.  Het EIB voorspelt een daling van de bouwproductie met 1,5 procent dit jaar. In 2024 komt daar nog een teruggang van 2 procent bovenop.

Volgens het EIB is de daling te wijten aan een sterke terugval van de nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Daarnaast staan de investeringen en het onderhoud van de infrastructuur onder druk. ‘Duurzaamheid is op korte termijn de enige groeimarkt voor de bouw,’ schrijft het EIB in de studie ‘Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2023’.

Klappen

De oorlog in Oekraïne is er de oorzaak van dat de bouwkosten in 2022 gestegen zijn. Toch wist de sector vorig jaar nog een groei van 2 procent te noteren.  De utiliteitsbouw deed het goed. De klappen vielen bij de nieuwbouw van woningen en de infrasector. De werkgelegenheid groeide vorig jaar fors: in de bouw en infra kwamen er 12.000 FTE’s bij.

Vakkrachten

De krimp is tijdelijkvoorspellen de schrijvers van het rapport. Vanaf 2025 gaat het weer beter, zeggen ze. De terugval in 2023 en 2024 heeft ook een voordeel: de oververhitte arbeidsmarkt koel weer wat af. Zodanig zelfs dat de opleidingen over twee jaar weer genoeg nieuwe vakkrachten kunnen opleveren om aan de vraag naar personeel te voldoen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld