Oosterdokseiland. Foto: Germieco

Complexe klus: woonrijp maken Oosterdokseiland Amsterdam

Oosterdokseiland. Foto: Germieco

De volledige infra-inrichting van het laatste deel van het Oosterdokseiland in Amsterdam wordt uitgevoerd door Germieco BV. Een complexe klus, maar ook één met veel uitstraling. En best bijzonder: de aanbesteding voor dit project werd al meer dan tien jaar geleden gewonnen.

Aan de ontwikkeling en bebouwing van het OosterDoksEiland (ODE) wordt al meer dan tien jaar in fases gewerkt. De laatste fase is inmiddels in volle gang. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de ontwikkelaar die het afgeronde geheel van het maaiveld medio 2022 zal overdragen aan de gemeente Amsterdam. Aannemer Züblin realiseert de City Campus van Booking.com, firma Aalberts realiseert de 41 luxe appartementen (Ode Apartments) en Germieco zorgt voor de volledige infra-inrichting: zowel het grijs als ondergronds én een aantal flinke bomen.

Alles tot aan de gevel

Germieco hield zich vanaf begin 2011 al enkele jaren bezig met de maaiveldinrichting of het woonrijp maken van een groot deel van het eiland. “Vervolgens ging het contract de koelkast in, waarbij wij dus al wisten dat het er weer uit zou komen als de laatste twee kavels ontwikkeld zouden gaan worden”, legt Rob Konijn namens het bedrijf uit. “We wisten alleen op dat moment nog niet wanneer dat zou zijn, maar intussen zijn we dus volop bezig.”

Op dit deel van het Oosterdokseiland komt het nieuwe kantoor van Booking.com en er worden 41 luxe appartementen gerealiseerd. De ingang van de grote parkeergarage wordt verplaatst en er komt een grote ondergrondse fietsenstalling, alsmede een open plein met bomen. Voor dat plein, en feitelijk voor “alles tot aan de gevel”, komt Germieco aan bod. Het bedrijf verzorgt de hele infra-inrichting van de laatste twee kavels inclusief de kabels, leidingen en afwatering onder de grond. En naast al het straatwerk zorgt het bedrijf uit Wormerveer dus ook voor het planten van achttien beeldbepalende bomen.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Oosterdokseiland. Foto: Germieco

Hoog kwaliteitsniveau

“Je ziet vaak in nieuwbouwwijken dat de aangeplante bomen net zo dik zijn als de boompalen die ze op hun plek houden. Hier heeft de opdrachtgever er bewust voor gekozen om er meteen echt iets te laten staan”, legt Konijn uit. Ook in dit opzicht komt het van pas dat het bedrijf al langer op deze locatie werkt. “In de eerste fase van ons werk hier hebben we al bomen aangeplant op het eiland. Sinds die tijd staan er de nodige exemplaren gereserveerd bij een bomenkweker om uiteindelijk hier te worden aangeplant en dat zal in het eerste kwartaal van 2022 gebeuren.”

Bij de maaiveldinrichting staat een hoog kwaliteitsniveau centraal, legt Konijn uit. Zo zijn de opsluitbanden en inritbanden van natuursteen, zoals in bijvoorbeeld de grachtengordel van Amsterdam gebruikelijk is. “De inrichting wordt gedaan met gebakken klinkers in Lingeformaat, wat in combinatie met het natuursteen een hele mooie uitstraling geeft. Het eindresultaat wordt een hoogwaardige, brede promenade langs het water die mensen over het Oosterdokseiland naar het centrum van de stad leidt.” Het is een prachtig stukje Amsterdam, Oosterdokseiland ligt in het hart van de hoofdstad.

Gefaseerde oplevering

Germieco moet bij dat alles wel goed afstemmen en samenwerken met de bouwers van de kantoren en appartementen. Konijn noemt dat een uitdaging omdat alles gefaseerd gaat. “De bouwer moet het in fasen opleveren en wij doen hetzelfde met alles om de gebouwen heen. Daarbij is het cruciaal dat we ons allemaal houden aan de gemaakte planning en afspraken. Klinkt heel simpel, maar zonder die basis kun je dit soort projecten niet goed uitvoeren.”

Voor Germieco is de infra-inrichting van het Oosterdokseiland een prominent project, de uitvoeringsperiode van deze twee fases is circa één jaar. “En het leuke is dat we het huidige werk verdiend hebben omdat we in 2010 een aanbesteding wonnen. Voor een opdrachtgever is het ook prettig werken met een aannemer die het gebied al kent en die precies weet welke uitdagingen er spelen en wat de opdrachtgever verwacht.”

Lees ook: Germieco plukt vruchten van combi infra- en hovenierswerk

Oosterdokseiland. Foto: Germieco

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.