GROEI NETTOWINST

Fugro goed op stoom door werk aan offshore windparken

Het geotechnisch onderzoeksschip Fugro Quest krijgt gezelschap van de Topaz Endurance en de Topaz Energy gaan zich foto Fugro

Bodemonderzoeker Fugro heeft vorig jaar opnieuw goede zaken gedaan met opdrachten voor windparken op zee. Mede daardoor zag de onderneming haar omzet flink groeien. Ook voor dit jaar rekent Fugro op verdere groei. Het bedrijf maakt vandaag verder de aankoop bekend van twee offshore supply vessel die om worden gebouwd tot onderzoeksschepen.

De omzet van Fugro steeg over het hele jaar met 15 procent tot bijna 1,8 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij gingen de inkomsten bij offshore wind met 42 procent omhoog. Begin deze week werd nog bekend dat de beursgenoteerde onderneming uit Leidschendam voor de oostkust van de Verenigde Staten gaat meewerken aan de komst van windmolens op zee. Daarbij wordt informatie over de zeebodem verzameld. Fugro meldde geen financiële details maar sprak wel van een ‘significante’ opdracht.

LNG

Fugro is ook actief met bodemonderzoek voor olie- en gasbedrijven en water- en infrastructuurprojecten. Het bedrijf boekte een nettowinst in 2022 van 74,1 miljoen euro. Dat was 71,1 miljoen euro in 2021. De orderportefeuille voor de komende twaalf maanden nam met meer dan 37 procent toe tot een waarde van ruim 1,4 miljard euro.

Topman Mark Heine spreekt in een toelichting van mooie resultaten voor Fugro. Er is in alle regio’s groei te zien voor Fugro, aldus de topman. Het bedrijf ziet volgens Heine volop kansen in de markt voor offshore wind. “Het gaat heel hard.” Fugro is volgens Heine ook meer werk aan het doen voor projecten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), met name in Noord-Amerika. Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt veel meer Amerikaans lng naar Europa geëxporteerd.

Onbemand

Fugro maakte donderdag ook bekend dat het overeenstemming heeft bereikt over de aankoop van twee platform supply vessels. Het gaat om de Topaz Endurance en de Topaz Energy, allebei in de vaart sinds 2015. Deze zullen worden omgebouwd tot vaartuigen voor geotechnisch onderzoek op zee. De aanschaf is een antwoord op de snelle vraag uit de markt, zegt het bedrijf. Fugro zegt niet te verwachten dat het geotechnisch onderzoek op zee in de nabije toekomst zal worden overgenomen door onbemande platformen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

Fugro goed op stoom door werk aan offshore windparken | Infrasite
GROEI NETTOWINST

Fugro goed op stoom door werk aan offshore windparken

Het geotechnisch onderzoeksschip Fugro Quest krijgt gezelschap van de Topaz Endurance en de Topaz Energy gaan zich foto Fugro

Bodemonderzoeker Fugro heeft vorig jaar opnieuw goede zaken gedaan met opdrachten voor windparken op zee. Mede daardoor zag de onderneming haar omzet flink groeien. Ook voor dit jaar rekent Fugro op verdere groei. Het bedrijf maakt vandaag verder de aankoop bekend van twee offshore supply vessel die om worden gebouwd tot onderzoeksschepen.

De omzet van Fugro steeg over het hele jaar met 15 procent tot bijna 1,8 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij gingen de inkomsten bij offshore wind met 42 procent omhoog. Begin deze week werd nog bekend dat de beursgenoteerde onderneming uit Leidschendam voor de oostkust van de Verenigde Staten gaat meewerken aan de komst van windmolens op zee. Daarbij wordt informatie over de zeebodem verzameld. Fugro meldde geen financiële details maar sprak wel van een ‘significante’ opdracht.

LNG

Fugro is ook actief met bodemonderzoek voor olie- en gasbedrijven en water- en infrastructuurprojecten. Het bedrijf boekte een nettowinst in 2022 van 74,1 miljoen euro. Dat was 71,1 miljoen euro in 2021. De orderportefeuille voor de komende twaalf maanden nam met meer dan 37 procent toe tot een waarde van ruim 1,4 miljard euro.

Topman Mark Heine spreekt in een toelichting van mooie resultaten voor Fugro. Er is in alle regio’s groei te zien voor Fugro, aldus de topman. Het bedrijf ziet volgens Heine volop kansen in de markt voor offshore wind. “Het gaat heel hard.” Fugro is volgens Heine ook meer werk aan het doen voor projecten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), met name in Noord-Amerika. Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt veel meer Amerikaans lng naar Europa geëxporteerd.

Onbemand

Fugro maakte donderdag ook bekend dat het overeenstemming heeft bereikt over de aankoop van twee platform supply vessels. Het gaat om de Topaz Endurance en de Topaz Energy, allebei in de vaart sinds 2015. Deze zullen worden omgebouwd tot vaartuigen voor geotechnisch onderzoek op zee. De aanschaf is een antwoord op de snelle vraag uit de markt, zegt het bedrijf. Fugro zegt niet te verwachten dat het geotechnisch onderzoek op zee in de nabije toekomst zal worden overgenomen door onbemande platformen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld