Onbemand voertuig legt kabel naar ‘stopcontact op zee’
De Belgische maritiem aannemer Jan de Nul gaat de komende dagen voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee voor Tennet aan de slag. De opdracht is het trekken van een kabel van net onder de kust naar de centrale aansluiting op zee van windpark Hollandse Kust (west Alpha) van Tennet. Bijzonder: een onbemand kabellegvoertuig doet een deel van het werk.
Met ruim zestig kilometer zeekabel aan boord verschijnt het kabellegschip Connector van aannemer Jan de Nul en LS Cables & System in de loop van de komende dagen voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee. Met dit kabeldeel wordt de eerste verbinding tot aan het ‘stopcontact’ voor Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT gerealiseerd. De tweede kabelverbinding voor het gelijknamige windpark volgt in het tweede kwartaal van volgend jaar.
Afgedopt
Op zo’n vijf kilometer vanaf het strand zal aannemer Jan de Nul en LS Cables & System het eerste deel van de eerste kabel voor ‘west Alpha’ boven water halen. Deze kabel is eerder al onder de duinen door getrokken, waarna de eerste kilometers in de zeebodem zijn gelegd. Aan boord van de Connector wordt het (nu nog afgedopte) uiteinde gekoppeld aan de kabel aan boord. Deze klus neemt ruim een week in beslag.
UTV1200
Zodra de connectie is gemaakt, wordt de kabel weer op de zeebodem gelegd. Tegelijkertijd verschijnt dan ook het werkschip Adhémar de Saint-Venant uit de vloot van de Belgische aannemer voor de kust. Aan boord bevindt zich het onbemande kabellegvoertuig de UTV1200. Zodra de Connector gaat varen, zal de zeekabel zich langzaam afwikkelen van de grote draaitafel aan boord. De Adhémar vaart daarachter voor de besturing van de UTV1200, die de kabel vervolgens in de zeebodem legt.
Jacket
De kabel wordt gelegd tot aan de plek waar TenneT het transformatorplatform voor het windpark ‘west Alpha’ laat bouwen. Hiervoor staat op een afstand van zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee al het onderstel (jacket). Volgend jaar wordt hier de bovenbouw (topside) bovenop geplaatst, waarna de zeekabels kunnen worden aangesloten. In 2024 moet deze aansluiting gereed zijn. Het windpark (west Alpha) – op 15 december bekend geworden – word gebouwd door Ecowende, een combinatie van Eneco en Shell.
Tweede zeekabel
Begin 2023 wordt ook het resterende deel van de tweede zeekabel opgehaald bij de producent LS Cable & System in Zuid-Korea. Na het transport, zal in het voorjaar de gehele kabel installatie operatie nog een keer worden herhaald. De kabelverbinding voor het windpark Hollandse Kust (noord) is onlangs succesvol getest. Via deze verbinding brengt netbeheerder TenneT eind volgend jaar groene windenergie van zee aan land om deze beschikbaar te maken voor huishoudens, bedrijven en de industrie. (bron: Tennet)
Lees ook:
Fugro gaat geodata voor windparken verzamelen
Eerste monopile voor nieuw windpark