MET EPOXYBITUMEN

Nieuw asfaltmengsel gaat 2x langer mee

Werk aan de rotonde Grote Vaartweg Almere foto Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft afgelopen weekend op een rotonde in Almere een nieuw soort deklaag aangelegd. Het gaat om Ecopave XL, een speciaal asfaltmengsel met een bindmiddel dat het verouderingsproces vertraagt. De levensduur zou minimaal twee keer zo lang worden, zeggen ze bij Dura Vermeer.

Er zitten volgens de specificaties nog meer goede eigenschappen aan dit asfalt. Zo kan het op een lagere temperatuur verwerkt worden (130 in plaats van 170 graden), wat minder uitstoot van CO2 betekent. Ook wordt voor 50% op primaire grondstoffen bespaard. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n tien tot twintig jaar mee. Door de toevoeging van epoxybitumen in het mengsel wordt het asfalt elastischer en minder gevoelig voor veroudering.

Terugverdiend

De langere levensduur van Ecopave XL levert niet alleen een besparing op in het onderhoud, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers, zeggen ze bij Dura Vermeer. Die worden minder vaak met wegens onderhoud afgesloten wegen geconfronteerd. Het materiaal is wel duurder, maar de initieel hogere kosten worden op termijn terugverdiend door minder onderhoud en de langere levensduur.

Lees ook:

Gemeente Groningen ontwikkelt asfaltmengsel

Recycletechnieken uitgetest op fietspaden in Zwolle

Auteur: Bart Oosterveld

Nieuw asfaltmengsel gaat 2x langer mee | Infrasite
MET EPOXYBITUMEN

Nieuw asfaltmengsel gaat 2x langer mee

Werk aan de rotonde Grote Vaartweg Almere foto Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft afgelopen weekend op een rotonde in Almere een nieuw soort deklaag aangelegd. Het gaat om Ecopave XL, een speciaal asfaltmengsel met een bindmiddel dat het verouderingsproces vertraagt. De levensduur zou minimaal twee keer zo lang worden, zeggen ze bij Dura Vermeer.

Er zitten volgens de specificaties nog meer goede eigenschappen aan dit asfalt. Zo kan het op een lagere temperatuur verwerkt worden (130 in plaats van 170 graden), wat minder uitstoot van CO2 betekent. Ook wordt voor 50% op primaire grondstoffen bespaard. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n tien tot twintig jaar mee. Door de toevoeging van epoxybitumen in het mengsel wordt het asfalt elastischer en minder gevoelig voor veroudering.

Terugverdiend

De langere levensduur van Ecopave XL levert niet alleen een besparing op in het onderhoud, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers, zeggen ze bij Dura Vermeer. Die worden minder vaak met wegens onderhoud afgesloten wegen geconfronteerd. Het materiaal is wel duurder, maar de initieel hogere kosten worden op termijn terugverdiend door minder onderhoud en de langere levensduur.

Lees ook:

Gemeente Groningen ontwikkelt asfaltmengsel

Recycletechnieken uitgetest op fietspaden in Zwolle

Auteur: Bart Oosterveld