DONKERE WOLKEN

CAO-loonstijging wordt pijlsnel ingehaald door mega-inflatie

Donkere wolken foto Jari Hytonen/Unsplash

Nederland laat op dit moment de grootste loonstijging in veertien jaar zien, maar de inflatie stijgt sneller. Het CBS meldt in de eerste week van het nieuwe jaar dat de CAO-lonen in 2022 met 3,2 procent stegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat was de grootste toename sinds 2008.

Ondanks onderhandelsuccessen in diverse bedrijfstakken schieten de werknemers er in veel gevallen weinig mee op. In de meeste gevallen gaan ze er zelfs op achteruit, want de inflatie was flink hoger dan het uitonderhandelde resultaat.  Een voorbeeld is de CAO Bouw en Infra voor 2023. Met instemming van een meerderheid van de werknemers werd in de zomer afgesproken dat de CAO-lonen in 2023 twee keer omhoog zouden gaan: in januari met 2,5 procent en in juli nogmaals met 2,5 procent. Dat leek toen misschien een prachtig resultaat. Maar met een inflatie die lijkt uit te komen op 10 procent vissen de werkers die onder de CAO Bouw en Infra vallen behoorlijk achter het net.

Winkelwagentje

Wie voorlopig gespaard worden zijn de werknemers onderaan de ladder. Want het wettelijk minimumloon (WML) ging met ingang van het nieuwe jaar met 10,15 procent omhoog. Voor zover het er nu naar uitziet maakt dat precies de inflatie goed. Wie ook met een redelijk gerust hart hun winkelwagentje in de supermarkt kunnen blijven vullen zijn veel van de havenmedewerkers. Die hebben de luxe dat er al jaren terug, ergens in de jaren-70, een bepaling over automatische prijscompensatie werd afgesproken. Dat zorgt er nu voor dat het bedrag op hun loonstrookje komend jaar met bijna 17 procent hoger is. Op de desbetreffende vakbondsburelen zullen ze vast met elkaar geproost hebben over zoveel voorzienigheid van hun voorgangers.

Consumentenprijzen

Wat dit alles voor de koopkracht betekent wordt volgende week duidelijk. De ontwikkeling van de consumentenprijzen (cpi) is pas komende dinsdag bekend, maar deze zal ruim boven die van de cao-lonen liggen, voorspelt het CBS nu al. In de eerste elf maanden van 2022 was de gemiddelde toename van de CPI10,0 procent. Daarmee is de reële cao-loonontwikkeling (de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie) rond de -6 procent in 2022. Let vooral op het minteken. Sinds de start van de publicatie van deze jaarcijfers in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling nog niet voorgekomen.

Lees ook:

Spoorwerkzaamheden, baanwerkers, rails

Voorlopig akkoord over CAO Railinfra

Waterbouwers krijgen er 3,75% bij

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld

CAO-loonstijging wordt pijlsnel ingehaald door mega-inflatie | Infrasite
DONKERE WOLKEN

CAO-loonstijging wordt pijlsnel ingehaald door mega-inflatie

Donkere wolken foto Jari Hytonen/Unsplash

Nederland laat op dit moment de grootste loonstijging in veertien jaar zien, maar de inflatie stijgt sneller. Het CBS meldt in de eerste week van het nieuwe jaar dat de CAO-lonen in 2022 met 3,2 procent stegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat was de grootste toename sinds 2008.

Ondanks onderhandelsuccessen in diverse bedrijfstakken schieten de werknemers er in veel gevallen weinig mee op. In de meeste gevallen gaan ze er zelfs op achteruit, want de inflatie was flink hoger dan het uitonderhandelde resultaat.  Een voorbeeld is de CAO Bouw en Infra voor 2023. Met instemming van een meerderheid van de werknemers werd in de zomer afgesproken dat de CAO-lonen in 2023 twee keer omhoog zouden gaan: in januari met 2,5 procent en in juli nogmaals met 2,5 procent. Dat leek toen misschien een prachtig resultaat. Maar met een inflatie die lijkt uit te komen op 10 procent vissen de werkers die onder de CAO Bouw en Infra vallen behoorlijk achter het net.

Winkelwagentje

Wie voorlopig gespaard worden zijn de werknemers onderaan de ladder. Want het wettelijk minimumloon (WML) ging met ingang van het nieuwe jaar met 10,15 procent omhoog. Voor zover het er nu naar uitziet maakt dat precies de inflatie goed. Wie ook met een redelijk gerust hart hun winkelwagentje in de supermarkt kunnen blijven vullen zijn veel van de havenmedewerkers. Die hebben de luxe dat er al jaren terug, ergens in de jaren-70, een bepaling over automatische prijscompensatie werd afgesproken. Dat zorgt er nu voor dat het bedrag op hun loonstrookje komend jaar met bijna 17 procent hoger is. Op de desbetreffende vakbondsburelen zullen ze vast met elkaar geproost hebben over zoveel voorzienigheid van hun voorgangers.

Consumentenprijzen

Wat dit alles voor de koopkracht betekent wordt volgende week duidelijk. De ontwikkeling van de consumentenprijzen (cpi) is pas komende dinsdag bekend, maar deze zal ruim boven die van de cao-lonen liggen, voorspelt het CBS nu al. In de eerste elf maanden van 2022 was de gemiddelde toename van de CPI10,0 procent. Daarmee is de reële cao-loonontwikkeling (de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie) rond de -6 procent in 2022. Let vooral op het minteken. Sinds de start van de publicatie van deze jaarcijfers in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling nog niet voorgekomen.

Lees ook:

Spoorwerkzaamheden, baanwerkers, rails

Voorlopig akkoord over CAO Railinfra

Waterbouwers krijgen er 3,75% bij

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Oosterveld