KLOK UUR TERUG

Nachtdienst en wintertijd, hoe zit het met het extra uur?

Zomertijd-Wintertijd Chuttersnap/Unsplash

Een van de vakbonden kwam vorige week met een nuttig artikel over werken in de nacht dat de wintertijd ingaat. Wat gebeurt er als je moet werken tussen 2 en 3 uur ’s nachts en de klok een uur wordt teruggezet (of als je werkgever bent)?

Werknemers die in de nacht van 29 op 30 oktober gewerkt hebben en waar de dienst niet een uur eerder eindigde, werken in principe een uur te lang. De werkgever moet dat extra uur uitbetalen. Hij kan de dienst ook met een uur inkorten. Bijvoorbeeld een nachtdienst van middernacht tot 8 uur eindigt dan om 7 uur.

Overwerk

In het eerste geval moet het extra uur betaald worden. Wat de vergoeding is, is te zien in de CAO. Er moet een extra uur nachtvergoeding betaald worden. De hoogte daarvan staat – als het goed is – in de CAO. Het kan zelfs zijn dat er door het uur extra sprake is van overwerk waar een overwerkvergoeding verschuldigd is.

Bijbetalen

In het tweede geval werkt de werknemer zijn of haar normaal afgesproken uren en hoeft de werkgever niet ‘bij te betalen’. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor mensen die overdag werken in het weekend dat de klok een uur teruggaat (of ging de tijd nou een uur vooruit?)

Lees ook:

FNV-leden stemmen in met CAO Bouw en Infra

Waterbouwers krijgen er 3,75% bij

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Nachtdienst en wintertijd, hoe zit het met het extra uur? | Infrasite
KLOK UUR TERUG

Nachtdienst en wintertijd, hoe zit het met het extra uur?

Zomertijd-Wintertijd Chuttersnap/Unsplash

Een van de vakbonden kwam vorige week met een nuttig artikel over werken in de nacht dat de wintertijd ingaat. Wat gebeurt er als je moet werken tussen 2 en 3 uur ’s nachts en de klok een uur wordt teruggezet (of als je werkgever bent)?

Werknemers die in de nacht van 29 op 30 oktober gewerkt hebben en waar de dienst niet een uur eerder eindigde, werken in principe een uur te lang. De werkgever moet dat extra uur uitbetalen. Hij kan de dienst ook met een uur inkorten. Bijvoorbeeld een nachtdienst van middernacht tot 8 uur eindigt dan om 7 uur.

Overwerk

In het eerste geval moet het extra uur betaald worden. Wat de vergoeding is, is te zien in de CAO. Er moet een extra uur nachtvergoeding betaald worden. De hoogte daarvan staat – als het goed is – in de CAO. Het kan zelfs zijn dat er door het uur extra sprake is van overwerk waar een overwerkvergoeding verschuldigd is.

Bijbetalen

In het tweede geval werkt de werknemer zijn of haar normaal afgesproken uren en hoeft de werkgever niet ‘bij te betalen’. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor mensen die overdag werken in het weekend dat de klok een uur teruggaat (of ging de tijd nou een uur vooruit?)

Lees ook:

FNV-leden stemmen in met CAO Bouw en Infra

Waterbouwers krijgen er 3,75% bij

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie