Haringvlietbrug gaat maanden later open voor scheepvaart dan verwacht

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

De Haringvlietbrug wordt uiterlijk op 29 maart 2024 “regulier” opengesteld voor schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdagochtend bekend. Eerder hoopte de beheerder om de brug voor het einde van 2023 klaar te hebben voor de openstelling, maar het duurt langer dan verwacht. 

De grootste delen van de Haringvlietbrug werden afgelopen zomer vervangen. Vorig jaar maakte Rijkswaterstaat al bekend dat de brug gedurende de werkzaamheden gestremd zou zijn voor schepen die hoger zijn dan dertien meter. Toen verwachtte de beheerder de brug dit najaar weer regelmatig te kunnen openen. Maar dat gaat niet lukken, zegt Rijkswaterstaat nu.

Resterende werkzaamheden

De beheerder moet nog “een aantal tests uitvoeren, restpunten oplossen en technische informatie vastleggen”, valt te lezen in een persbericht. “Uit eerdere tests van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking van de brug kwamen verschillende verbeterpunten naar voren die nu moeten worden opgelost. Daarnaast wordt de technische informatie op orde gebracht en gedocumenteerd zodat we kunnen aantonen dat de brug veilig kan worden bediend.”

“Hiermee vragen we een CE-markering aan, een veiligheidscertificaat voor de bediening van de brug. De reguliere openstelling van de brug zal uiterlijk 29 maart 2024 plaatsvinden, aan het begin van het vaarseizoen voor recreanten.”

Soms gaat de brug gewoon open

Dit alles betekent niet dat hogere schepen tussen nu en eind maart helemaal niet onder de brug door kunnen varen. “Tot de reguliere openstelling wordt de brug met extra veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de scheepvaart”, zegt Rijkswaterstaat. Eerder dit jaar liet de beheerder ook al schepen door van bedrijven wiens werkzaamheden stillagen vanwege de stremming.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Haringvlietbrug gaat maanden later open voor scheepvaart dan verwacht | Infrasite

Haringvlietbrug gaat maanden later open voor scheepvaart dan verwacht

Rijkswaterstaat belooft de brug tussen nu en eind maart "incidenteel" te openen om hogere schepen door te laten. Dat gebeurde ook al op 2 oktober, zoals op de foto te zien. Rijkswaterstaat

De Haringvlietbrug wordt uiterlijk op 29 maart 2024 “regulier” opengesteld voor schepen die te hoog zijn om onder de brug door te varen. Dat maakt Rijkswaterstaat op dinsdagochtend bekend. Eerder hoopte de beheerder om de brug voor het einde van 2023 klaar te hebben voor de openstelling, maar het duurt langer dan verwacht. 

De grootste delen van de Haringvlietbrug werden afgelopen zomer vervangen. Vorig jaar maakte Rijkswaterstaat al bekend dat de brug gedurende de werkzaamheden gestremd zou zijn voor schepen die hoger zijn dan dertien meter. Toen verwachtte de beheerder de brug dit najaar weer regelmatig te kunnen openen. Maar dat gaat niet lukken, zegt Rijkswaterstaat nu.

Resterende werkzaamheden

De beheerder moet nog “een aantal tests uitvoeren, restpunten oplossen en technische informatie vastleggen”, valt te lezen in een persbericht. “Uit eerdere tests van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking van de brug kwamen verschillende verbeterpunten naar voren die nu moeten worden opgelost. Daarnaast wordt de technische informatie op orde gebracht en gedocumenteerd zodat we kunnen aantonen dat de brug veilig kan worden bediend.”

“Hiermee vragen we een CE-markering aan, een veiligheidscertificaat voor de bediening van de brug. De reguliere openstelling van de brug zal uiterlijk 29 maart 2024 plaatsvinden, aan het begin van het vaarseizoen voor recreanten.”

Soms gaat de brug gewoon open

Dit alles betekent niet dat hogere schepen tussen nu en eind maart helemaal niet onder de brug door kunnen varen. “Tot de reguliere openstelling wordt de brug met extra veiligheidsmaatregelen incidenteel geopend voor de scheepvaart”, zegt Rijkswaterstaat. Eerder dit jaar liet de beheerder ook al schepen door van bedrijven wiens werkzaamheden stillagen vanwege de stremming.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.