schipholbrug tijdelijk brugdek inhijsen

Tijdelijke Schipholbrug wordt dit weekend ingehesen, deel A9 dicht

Eerdere werkzaamheden voor de verbreding van de Schipholbrug. Rijkswaterstaat

Bouwcombinatie VeenIX hijst dit weekend een tijdelijk brugdek in bij de Schipholbrug. Voor de werkzaamheden gooit Rijkswaterstaat een deel van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht dicht. Weggebruikers kunnen na november over het tijdelijke brugdek rijden terwijl de aannemers verder werken aan de verbreding van de Schipholbrug.

Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat op vrijdag tegenover Infrasite weten. Het tijdelijke brugdek is 20 meter lang en 13 meter breed, werd gebouwd door Hollandia Infra en ingevaren vanuit de werf van het bedrijf in Krimpen aan den IJssel. Als het goed is ligt die tegen het einde van november op zijn plek. Dat maakt het voor de bouwcombinatie mogelijk om de brug op de schop te nemen terwijl het verkeer doorrijdt.

Verbreding Schipholbrug

De snelweg waar de brug in ligt, de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht, wordt in de komende jaren verbreed. Als onderdeel van het project krijgt de Schipholbrug twee nieuwe, bredere brugkleppen, valt te lezen op de website van Hollandia Infra, die door de bouwcombinatie is ingeschakeld om de kleppen te bouwen.

Naast de kleppen vervangen de aannemers de bewegingswerken en basculekelder. Het werk wordt al maanden op locatie voorbereid, valt te lezen op de website over het project. Machines en medewerkers sloegen in de afgelopen tijd palen in de grond als fundering voor de steunpunten van de toekomstige brugdekken. Voor de brugdekken is bovendien al een tijdelijke ondersteuning gebouwd, zoals op de foto hieronder te zien.

Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Omdat de snelweg ook bij de toeritten van brug wordt verbreed, heeft de bouwcombinatie hier piepschuim EPS-blokken geplaatst om de ondergrond te verstevigen. Op de blokken komen uiteindelijk grond, puin en asfalt te liggen.

De piepschuim EPS-blokken bij de Schipholbrug. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Verder werd het brugwachtershuisje onlangs verwijderd. Tijdens een afsluiting in het laatste weekend van oktober zaagde de aannemers de steunpaal van het huisje door, waarna het gebouw werd uitgehesen, zoals op de foto hieronder te zien. Het huisje zal na de verbreding niet meer nodig zijn, omdat de brug tegen die tijd op afstand wordt bediend, legt Rijkswaterstaat op de website van het project uit.

Het brugwachtershuisje aan de hijshaak. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Tijdelijke Schipholbrug wordt dit weekend ingehesen, deel A9 dicht | Infrasite
schipholbrug tijdelijk brugdek inhijsen

Tijdelijke Schipholbrug wordt dit weekend ingehesen, deel A9 dicht

Eerdere werkzaamheden voor de verbreding van de Schipholbrug. Rijkswaterstaat

Bouwcombinatie VeenIX hijst dit weekend een tijdelijk brugdek in bij de Schipholbrug. Voor de werkzaamheden gooit Rijkswaterstaat een deel van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht dicht. Weggebruikers kunnen na november over het tijdelijke brugdek rijden terwijl de aannemers verder werken aan de verbreding van de Schipholbrug.

Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat op vrijdag tegenover Infrasite weten. Het tijdelijke brugdek is 20 meter lang en 13 meter breed, werd gebouwd door Hollandia Infra en ingevaren vanuit de werf van het bedrijf in Krimpen aan den IJssel. Als het goed is ligt die tegen het einde van november op zijn plek. Dat maakt het voor de bouwcombinatie mogelijk om de brug op de schop te nemen terwijl het verkeer doorrijdt.

Verbreding Schipholbrug

De snelweg waar de brug in ligt, de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht, wordt in de komende jaren verbreed. Als onderdeel van het project krijgt de Schipholbrug twee nieuwe, bredere brugkleppen, valt te lezen op de website van Hollandia Infra, die door de bouwcombinatie is ingeschakeld om de kleppen te bouwen.

Naast de kleppen vervangen de aannemers de bewegingswerken en basculekelder. Het werk wordt al maanden op locatie voorbereid, valt te lezen op de website over het project. Machines en medewerkers sloegen in de afgelopen tijd palen in de grond als fundering voor de steunpunten van de toekomstige brugdekken. Voor de brugdekken is bovendien al een tijdelijke ondersteuning gebouwd, zoals op de foto hieronder te zien.

Het artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Omdat de snelweg ook bij de toeritten van brug wordt verbreed, heeft de bouwcombinatie hier piepschuim EPS-blokken geplaatst om de ondergrond te verstevigen. Op de blokken komen uiteindelijk grond, puin en asfalt te liggen.

De piepschuim EPS-blokken bij de Schipholbrug. Artikel gaat verder na de foto. © Rijkswaterstaat

Verder werd het brugwachtershuisje onlangs verwijderd. Tijdens een afsluiting in het laatste weekend van oktober zaagde de aannemers de steunpaal van het huisje door, waarna het gebouw werd uitgehesen, zoals op de foto hieronder te zien. Het huisje zal na de verbreding niet meer nodig zijn, omdat de brug tegen die tijd op afstand wordt bediend, legt Rijkswaterstaat op de website van het project uit.

Het brugwachtershuisje aan de hijshaak. © Rijkswaterstaat

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.