utrecht grachten kelders vrachtwagens
Grachten beschermen

Utrecht gaat schade door vrachtverkeer tegen met camera’s

Herstelwerkzaamheden aan de werfkelders en werven in de binnenstad van Utrecht (april 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til

De gemeente Utrecht gaat kentekencamera’s inzetten om te voorkomen dat vrachtwagens een historisch grachtengebied in de binnenstand beschadigen. In dit zogeheten wervengebied geldt al een vrachtwagenverbod, maar volgens de gemeente worden de regels niet door alle chauffeurs gevolgd. Automatische bekeuringen door middel van kentekencamera’s moeten daar een einde aan brengen.       

Het wegdek in het wervengebied loopt over de daken van eeuwenoude grachtenkelders. Die kunnen door zwaar verkeer worden beschadigd. Vorige week nog kreeg waterbouwbedrijf Beens Groep de opdracht om dergelijke schade in het grachtengebied te herstellen. In de komende dertig jaar laat de gemeente elk jaar honderd meter kademuur en 35 werfkelders doen.

Utrecht wil de schade het liefste voor zijn. Daarom mogen voertuigen in het gebied niet te zwaar, breed of lang zijn. Handhavers controleren geregeld op overtredingen, maar uit tellingen van de gemeente blijkt dat er nog altijd vrachtverkeer over de grachten gaat. Dat moeten nieuwe kentekencamera’s tegengaan.

Automatische boetes

De camera’s fotograferen de kentekens van alle voertuigen die het gebied inrijden en vergelijken de kentekens met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Blijkt het om een vrachtauto te gaan, dan krijgt de eigenaar automatisch een boete van 110 euro. De gemeente belooft dat mensen niet worden gefotografeerd en dat foto’s van andere voertuigen meteen worden gewist. Na een jaar wordt bekeken of de maatregel succes heeft.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Utrecht gaat schade door vrachtverkeer tegen met camera’s | Infrasite
utrecht grachten kelders vrachtwagens
Grachten beschermen

Utrecht gaat schade door vrachtverkeer tegen met camera’s

Herstelwerkzaamheden aan de werfkelders en werven in de binnenstad van Utrecht (april 2023). ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til

De gemeente Utrecht gaat kentekencamera’s inzetten om te voorkomen dat vrachtwagens een historisch grachtengebied in de binnenstand beschadigen. In dit zogeheten wervengebied geldt al een vrachtwagenverbod, maar volgens de gemeente worden de regels niet door alle chauffeurs gevolgd. Automatische bekeuringen door middel van kentekencamera’s moeten daar een einde aan brengen.       

Het wegdek in het wervengebied loopt over de daken van eeuwenoude grachtenkelders. Die kunnen door zwaar verkeer worden beschadigd. Vorige week nog kreeg waterbouwbedrijf Beens Groep de opdracht om dergelijke schade in het grachtengebied te herstellen. In de komende dertig jaar laat de gemeente elk jaar honderd meter kademuur en 35 werfkelders doen.

Utrecht wil de schade het liefste voor zijn. Daarom mogen voertuigen in het gebied niet te zwaar, breed of lang zijn. Handhavers controleren geregeld op overtredingen, maar uit tellingen van de gemeente blijkt dat er nog altijd vrachtverkeer over de grachten gaat. Dat moeten nieuwe kentekencamera’s tegengaan.

Automatische boetes

De camera’s fotograferen de kentekens van alle voertuigen die het gebied inrijden en vergelijken de kentekens met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Blijkt het om een vrachtauto te gaan, dan krijgt de eigenaar automatisch een boete van 110 euro. De gemeente belooft dat mensen niet worden gefotografeerd en dat foto’s van andere voertuigen meteen worden gewist. Na een jaar wordt bekeken of de maatregel succes heeft.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.