N516 Thorbeckeweg
74 miljoen euro

Verbouwing N516 gaat naar Boskalis

Een impressie van de aankomende ongelijkvloerse kruising van de N516 en Wibautstraat. Afbeelding via AVANT

Boskalis sleept de opdracht binnen voor de aanpak van de N516 Thorbeckeweg bij Zaandam. Het bedrijf vangt een aanneemsom van 74 miljoen euro, bevestigt een woordvoerder van de opdrachtgever op donderdag tegenover Infrasite. De aannemer wordt verantwoordelijk voor de aanleg van extra rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en vernieuwde kruispunten. 

Naar verwachting gaat de eerste schop in 2024 de grond in. Dat maakt Avant, de opdrachtgever van het project, deze week bekend. Avant is een samenwerking van de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Oostzaan en Zaanstad.

“De N516 is een van de belangrijkste toegangswegen naar Zaanstad”, schrijft de opdrachtgever in een aanbestedingsdocument. “Het gebruik van de weg zal in 2030 met meer dan twintig procent groeien naar 53.000 voertuigen per dag.” Om de groei aan te kunnen wordt de weg vernieuwd.

De opdracht voor de reconstructie werd in mei 2022 bekendgemaakt. Van alle inschrijvers bevalt Boskalis het beste, zegt Avant. “De gunning is een prachtig moment in het project”, reageert wethouder Rosemarijn Dral van de gemeente Oostzaan.

Wat gaat er gebeuren?

De weg krijgt extra rijstroken en wordt verdiept aangelegd bij de ‘Vijfhoek’, waar de N516 en de Wibautstraat elkaar kruisen. Als gevolg zal het verkeer op de N516 onder de Wibautstraat door rijden. Ook gaat Boskalis een nieuwe aansluiting aanleggen ter hoogte van de brug ‘De Vlinder’. Verder bouwt de aannemer een fiets- en voetgangersbrug over de N516, evenals een fietstunnel onder de weg.

De onderstaande video geeft een indruk van de ongelijkvloerse kruising en andere aanpassingen. Het artikel gaat verder na de video. 


Planning en kosten

Boskalis is zowel verantwoordelijk voor het ontwerp als de uitvoering van het project. Het plan staat in grote lijnen op papier, maar de details moeten nog worden uitgewerkt. Daar verwacht Boskalis in het komende jaar mee bezig te zijn, waarna de realisatie van start kan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Verbouwing N516 gaat naar Boskalis | Infrasite
N516 Thorbeckeweg
74 miljoen euro

Verbouwing N516 gaat naar Boskalis

Een impressie van de aankomende ongelijkvloerse kruising van de N516 en Wibautstraat. Afbeelding via AVANT

Boskalis sleept de opdracht binnen voor de aanpak van de N516 Thorbeckeweg bij Zaandam. Het bedrijf vangt een aanneemsom van 74 miljoen euro, bevestigt een woordvoerder van de opdrachtgever op donderdag tegenover Infrasite. De aannemer wordt verantwoordelijk voor de aanleg van extra rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en vernieuwde kruispunten. 

Naar verwachting gaat de eerste schop in 2024 de grond in. Dat maakt Avant, de opdrachtgever van het project, deze week bekend. Avant is een samenwerking van de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Oostzaan en Zaanstad.

“De N516 is een van de belangrijkste toegangswegen naar Zaanstad”, schrijft de opdrachtgever in een aanbestedingsdocument. “Het gebruik van de weg zal in 2030 met meer dan twintig procent groeien naar 53.000 voertuigen per dag.” Om de groei aan te kunnen wordt de weg vernieuwd.

De opdracht voor de reconstructie werd in mei 2022 bekendgemaakt. Van alle inschrijvers bevalt Boskalis het beste, zegt Avant. “De gunning is een prachtig moment in het project”, reageert wethouder Rosemarijn Dral van de gemeente Oostzaan.

Wat gaat er gebeuren?

De weg krijgt extra rijstroken en wordt verdiept aangelegd bij de ‘Vijfhoek’, waar de N516 en de Wibautstraat elkaar kruisen. Als gevolg zal het verkeer op de N516 onder de Wibautstraat door rijden. Ook gaat Boskalis een nieuwe aansluiting aanleggen ter hoogte van de brug ‘De Vlinder’. Verder bouwt de aannemer een fiets- en voetgangersbrug over de N516, evenals een fietstunnel onder de weg.

De onderstaande video geeft een indruk van de ongelijkvloerse kruising en andere aanpassingen. Het artikel gaat verder na de video. 


Planning en kosten

Boskalis is zowel verantwoordelijk voor het ontwerp als de uitvoering van het project. Het plan staat in grote lijnen op papier, maar de details moeten nog worden uitgewerkt. Daar verwacht Boskalis in het komende jaar mee bezig te zijn, waarna de realisatie van start kan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.