alexiahaven-nieuw-land-v2
Uitgeefbaar terrein

Boskalis creëert nieuw land op Tweede Maasvlakte

De Prinses Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte. De dunne gele lijnen op de foto geven aan waar het nieuwe terrein komt te liggen. Martens Multimedia

Boskalis gaat in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam veertig hectare bouwterrein en twee zanddammen aanleggen in de Prinses Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte. Het werk moet eind dit jaar klaar zijn.

De plek waar het bouwterrein komt te liggen staat momenteel onder water. Hier creeërt Boskalis nieuw land. Dat is nodig om ruimte te maken voor bedrijven die zich in het havengebied willen vestigen, zegt het Havenbedrijf Rotterdam in een online update. Volgens de opdrachtgever stuwt de energietransitie de vraag naar uitgeefbaar terrein in het havengebied.

De twee nieuwe zanddammen worden een opslagplaats voor het zand dat in de komende jaren vrijkomt bij de verdieping van de nabijgelegen Prinses Amaliahaven. Het opgeslagen zand wil de opdrachtgever later gebruiken om nieuwe terreinen aan te leggen in het havengebied. Op die manier wordt het zand dichtbij de bron gebruikt als bouwmateriaal. Dat scheelt vervoer en dus uitstoot, aldus het havenbedrijf.

Diepere haven

De verdieping van de havenbassins is een afzonderlijke klus. Deze opdracht werd eerder gegund aan aannemerscombinatie HBV (Hochtief, Ballast Nedam en Van Oord). Gewonnen zand dat niet geschikt is voor nieuwe terreinen wordt naar zee gebracht met baggerschepen, die op de terugweg zand van de zeebodem meenemen dat wél geschikt is. Ook dat beperkt volgens het havenbedrijf de uitstoot van de aanleg van nieuwe terreinen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Boskalis creëert nieuw land op Tweede Maasvlakte | Infrasite