Das (bron: ProRail)
PRORAIL

Dassenfamilie krijgt kunstburcht

Das (bron: ProRail)

ProRail is van plan in het Friese Molkwerum een nieuw onderkomen te bouwen voor een dassenfamilie. De kunstburcht is een initiatief van Corné van Doorne en Michel van den Boogaert (beiden werkzaam bij ProRail) en is ontworpen door stichting Das&Boom.

Dassen veroorzaken verzakkingen op het spoor bij Molkwerum. Hierdoor mogen treinen op dit gedeelte in de lijn naar Stavoren niet harder dan 60 kilometer per uur rijden. Het spoor wordt vanzelfsprekend door ProRail hersteld. Maar om te voorkomen dat de dassen zich opnieuw onder het spoor vestigen, wordt een kunstburcht voor ze gemaakt.

Samenleven

Michel van den Boogaert is vakspecialist operationeel beheer bij ProRail. Op de website van ProRail zegt hij: ‘Het is mijn persoonlijke wens en drijfveer om de das een goed leefgebied te geven. Ik vind het belangrijk dat we zo zorgvuldig mogelijk met dieren omgaan zodat we duurzaam kunnen samenleven met de natuur. Tegelijkertijd borgen we met een kunstburcht de veiligheid van het spoor.’

Vergunning

Het is niet de eerste keer dat ProRail te maken heeft met schade rond het spoor door beschermde dieren. Dat dit gebeurt in Molkwerum komt door de droge maar voedselrijke grond en het heuvelachtige landschap. Daar zijn dassen gek op. De kans dat hun burcht onder water komt te staan is klein. De kunstburcht die gebouwd wordt, zal een goed alternatief zijn voor de das. Het plan ligt nu bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de vergunning voor de burcht moet afgeven. ProRail streeft ernaar om de burcht begin december af te krijgen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie