Provincies en gemeenten

75 miljoen euro voor veiligere wegen en paden

Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft 75 miljoen euro voor verkeersveiligheid aan gemeenten, provincies en waterschappen. Zij gebruiken het geld om verbredingen, versmallingen, drempels en andere veiligheidsmaatregelen te realiseren op 30 km/u-wegen en fietspaden. 

Het initiatief is onderdeel van de tweede ronde van de ‘investeringsimpuls verkeersveiligheid’. Daarmee maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot 2030 500 miljoen euro beschikbaar voor verkeersveiligheidsmaatregelen. De eerste ronde vond in 2020 plaats. Voor de tweede ronde dingden 249 gemeenten, 12 provincies en 3 waterschappen mee. Het grootste deel van het geld wordt besteedt aan fietsinfrastructuur (20,7 miljoen euro) en 30 km/u-wegen (24,8 miljoen euro). Denk aan de aanleg van vrijliggende fietspaden, drempels en wegverbredingen.

Werkzaamheden

Minister Mark Harbers: “Bijna iedereen kent wel een fietspad dat net te dicht op de rijbaan ligt of een kruising die beter een rotonde zou kunnen zijn. Door deze investeringen worden onder andere 180 schoolzones, 418 drempels, 28 zebrapaden en 45 rotondes aangelegd die de verkeersveiligheid voor weggebruikers flink verbeteren.” De aanvragers hebben tot en met december 2027 om de plannen uit te voeren. Het ministerie gaat op basis van de ervaringen en resultaten de derde aanvraagronde vormgeven.

Tip: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: Verkeersnet

Journalist en redacteur voor Infrasite.

75 miljoen euro voor veiligere wegen en paden | Infrasite