VEEL FIETSONGEVALLEN

Bouwend Nederland: fietspaden hoog op gemeentelijke agenda’s 

Fietsers foto Dovile Ramoskaite/Unsplash

De aanleg van nieuwe fietspaden en fietssnelwegen is in trek bij gemeenten. Bouwend Nederland bestudeerde recent de collegeprogramma’s van 355 gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten de komende jaren in fietsvoorzieningen wil investeren.

De fiets is in trek, maar minder positief is dat het aantal verkeersdoden onder fietsers stijgt. Cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat ruim een derde van de verkeersdoden in 2021 fietsers waren (36%). Dat is zelf meer dan het aantal dodelijke slachtoffers in een auto (30%).

Bouwend Nederland ziet kansen voor de branche, zowel bij de aanleg van nieuwe infrastructuur als het onderhoud. ‘Oneffenheden en scheuren in het wegdek, schuine en diepe bermen, ontbreken van markering, slechte verlichting, te smalle fietspaden, rechtopstaande stoepranden, het zijn allemaal zaken die in regulier onderhoudswerk eenvoudig zijn te verhelpen. Met een grote besparing op maatschappelijke kosten en verhoging van de mobiliteit als extra bonus.’

Uit de inventarisatie blijken vooral Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland erg fietsminded, zegt Bouwend Nederland.

Lees ook:

Provincie Noord-Brabant wil budget N284 met ruim 9 miljoen euro verhogen

Verwarmd fietspad vriest kapot

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Bouwend Nederland: fietspaden hoog op gemeentelijke agenda’s | Infrasite
VEEL FIETSONGEVALLEN

Bouwend Nederland: fietspaden hoog op gemeentelijke agenda’s 

Fietsers foto Dovile Ramoskaite/Unsplash

De aanleg van nieuwe fietspaden en fietssnelwegen is in trek bij gemeenten. Bouwend Nederland bestudeerde recent de collegeprogramma’s van 355 gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten de komende jaren in fietsvoorzieningen wil investeren.

De fiets is in trek, maar minder positief is dat het aantal verkeersdoden onder fietsers stijgt. Cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat ruim een derde van de verkeersdoden in 2021 fietsers waren (36%). Dat is zelf meer dan het aantal dodelijke slachtoffers in een auto (30%).

Bouwend Nederland ziet kansen voor de branche, zowel bij de aanleg van nieuwe infrastructuur als het onderhoud. ‘Oneffenheden en scheuren in het wegdek, schuine en diepe bermen, ontbreken van markering, slechte verlichting, te smalle fietspaden, rechtopstaande stoepranden, het zijn allemaal zaken die in regulier onderhoudswerk eenvoudig zijn te verhelpen. Met een grote besparing op maatschappelijke kosten en verhoging van de mobiliteit als extra bonus.’

Uit de inventarisatie blijken vooral Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland erg fietsminded, zegt Bouwend Nederland.

Lees ook:

Provincie Noord-Brabant wil budget N284 met ruim 9 miljoen euro verhogen

Verwarmd fietspad vriest kapot

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie