Start proef filevermindering knooppunt Zaandam

Nieuwe borden en belijning op A7 vanuit Purmerend

Om files op korte termijn aan te pakken past Rijkswaterstaat vrijdagavond 9 februari het knooppunt Zaandam aan. Op het knooppunt krijgt de rijbaan van de A7 vanuit Purmerend nieuwe bewegwijzeringsborden en wegmarkering. De nieuwe borden bevatten staande pijlen en visualiseren vroegtijdig de naderende verkeerssituatie. Dit zorgt voor een rustiger verkeersbeeld. Het beoogde effect is dat weggebruikers minder vaak van rijstrook wisselen. De aangepaste markering op de verbindingsweg van de A7 naar Amsterdam en Beverwijk (A8) geeft weggebruikers de mogelijkheid om eerder de afslag Beverwijk te nemen.

De nieuwe borden hebben staande pijlen. Bovendien geven de pijlen vroegtijdig alle rijrichtingen aan. Op deze manier weten weggebruikers hoe de naderende verkeerssituatie eruit ziet en hoe ze moeten voorsorteren. Dit voorkomt dat weggebruikers te vroeg, te laat of onnodig veranderen van rijstrook met als gevolg vaak extra filevorming bij nadering van het knooppunt Zaandam.

Uit de eerste toepassing van aangepaste bewegwijzering op het knooppunt Velperbroek bij Arnhem blijkt dat de file afneemt. De file in de ochtendspits ontstaat daar een half uur later en is eerder opgelost. Ook blijkt er een rustiger verkeersbeeld te ontstaan en veranderen weggebruikers niet meer onnodig van rijstrook.

Fileventiel

In de verbindingsweg van de A7 naar de A8 wordt een fileventiel aangebracht. Dat wil zeggen dat de uitvoegstrook richting Beverwijk tussen de 100 en 200 meter wordt verlengd. De weggebruikers die, zeker in de ochtendspits, afslaan naar Beverwijk, kunnen nu eerder de drukke verkeersstroom richting Amsterdam verlaten. Hierdoor ontstaat tijdwinst.

Werkzaamheden

De aanpassingen voor het knooppunt Zaandam zijn in de nacht van vrijdag 9 februari op zaterdag 10 februari uitgevoerd.

FileProof

Het project is onderdeel van het programma filevermindering op de korte termijn van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (FileProof), dat inmiddels bestaat uit meer dan veertig projecten in uitvoering. Doel van FileProof is het vergroten van de bereikbaarheid en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. Kansrijke ideeën worden daarbij in de praktijk getoetst. Enkele andere projecten van de fileaanpak op de korte termijn:

· verbeteren doorstroming A10 Amsterdam;

· de nieuwe campagne ‘Blikschade? Zoek een parkeerplaats op!”;

· het plaatsen van calamiteitenschermen tegen kijkfiles;

· het inzetten van een Groene-Golfteam, waarmee verkeerslichten beter worden afgesteld zodat de doorstroming verbetert.

Voor meer informatie zie ook www.vananaarbeter.nl en dan doorklikken naar Filevermindering en vervolgens naar projecten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland