bever kade doorgebroken epe
Bever breekt kering

Doorgebroken kade in Epe is nog niet hersteld

Foto ter impressie. Een bever bij Vianen in februari 2021. Meerdere waterschappen hebben te maken met het graafwerk van de beschermde dieren. Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte

Het waterschap Vallei en Veluwe werkt nog aan het herstel van een kade die op woensdag doorbrak door het graafwerk van een bever. De bevestigt de waterbeheerder op donderdagochtend tegenover Infrasite. 

Na de kadebreuk daalde het waterpeil met tientallen centimeters en plaatste het waterschap grote zandzakken in een poging om het water te stoppen. De waterbeheerder hoopte het gat “op woensdagavond gedicht te hebben”, maar de herstelwerkzaamheden vonden op donderdagochtend nog plaats, laat een woordvoerder weten.

Het gaat om een kadedeel tussen het Apeldoorns Kanaal en de Grift in Epe. Het gat ontstond volgens het waterschap door het graafwerk van een bever. “De daling van het peil is gering en leidt niet tot overstroming van percelen.”

Een woordvoerder legt op donderdag tegenover Infrasite uit dat de zandzakken alleen niet genoeg blijken om het water volledig te stoppen. Daarom wordt er ook klei aangebracht. “Naar verwachting is het werk op vrijdag of zaterdag klaar.”

Update 23-09: De kade is inmiddels hersteld, laat een woordvoerder van het waterschap op vrijdag aan Infrasite weten.

Bevers en waterkeringen

Ook in andere delen van Nederland hebben waterschappen te maken met schade door gravende bevers. Eerder dit jaar haalde het waterschap Hollandse Delta nog een beverburcht weg uit de Molendijk in Numansdorp. Daar veroorzaakte een bever volgens het waterschap “forse” schade aan het talud van de dijk.

De provincie Zuid-Holland gaf toestemming voor de verwijdering van de burcht. Dat mag namelijk niet zomaar: de bever is een beschermd dier.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.