Nieuwe Waterwerken Zoutkamp
20 miljoen euro

Bouw gemaal en sluis in Zoutkamp van start

Delegatie van de gemeente, provincie en het waterschap nemen happen uit de oude zeedijk. Foto via waterschap Noorderzijlvest

De eerste schop is de grond in voor project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp. Strukton Civiel Noord & Oost werkt in opdracht van waterschap Noorderzijlvest aan een nieuw gemaal en nieuwe sluis. De werkzaamheden gingen onlangs van start en zijn naar verwachting in 2025 rond.

“Om de gevolgen van klimaatverandering tot 2050 op te vangen is een grotere bemalingscapaciteit nodig”, zegt Noorderzijlvest in een online update. “Zo kunnen we grote hoeveelheden water sneller afvoeren in korte tijd.” Strukton Civiel Noord & Oost draagt bij aan de missie. Het bouwbedrijf sleepte de opdracht voor de bouw van een gemaal en sluis vorig jaar binnen. De aanbesteding is ongeveer 20 miljoen euro waard.

Husingosluis en H.D. Louwes

De rijksmonumentale Hunsingosluis wordt omgebouwd tot schutsluis met hoge houten deuren. Daarmee krijgt de oude zeedijk bij de sluis een functie als regionale kering. Ook komen er voorzieningen voor vissen, otters, meervleermuizen en vogels.

Verder wordt de oeverbescherming in de noord- en zuidoever van het Hunsingokanaal vervangen. Daarnaast maakt bestaand gemaal ‘H.D. Louwes’ plaats voor een nieuw gemaal op de plek waar het Hunsingokanaal uitmondt in het Lauwersmeer. Het nieuwe elektrisch aangedreven gemaal krijgt een capaciteit van 1.600 kuub per minuut.

Stefan van Keijzerswaard (wethouder gemeente Het Hogeland), Fleur Gräper–van Koolwijk (gedeputeerde Groningen) en Eisse Luitjens (loco-dijkgraaf Noorderzijlvest) staken vorige week een schop in de oude zeedijk om de start van het project te vieren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Bouw gemaal en sluis in Zoutkamp van start | Infrasite
Nieuwe Waterwerken Zoutkamp
20 miljoen euro

Bouw gemaal en sluis in Zoutkamp van start

Delegatie van de gemeente, provincie en het waterschap nemen happen uit de oude zeedijk. Foto via waterschap Noorderzijlvest

De eerste schop is de grond in voor project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp. Strukton Civiel Noord & Oost werkt in opdracht van waterschap Noorderzijlvest aan een nieuw gemaal en nieuwe sluis. De werkzaamheden gingen onlangs van start en zijn naar verwachting in 2025 rond.

“Om de gevolgen van klimaatverandering tot 2050 op te vangen is een grotere bemalingscapaciteit nodig”, zegt Noorderzijlvest in een online update. “Zo kunnen we grote hoeveelheden water sneller afvoeren in korte tijd.” Strukton Civiel Noord & Oost draagt bij aan de missie. Het bouwbedrijf sleepte de opdracht voor de bouw van een gemaal en sluis vorig jaar binnen. De aanbesteding is ongeveer 20 miljoen euro waard.

Husingosluis en H.D. Louwes

De rijksmonumentale Hunsingosluis wordt omgebouwd tot schutsluis met hoge houten deuren. Daarmee krijgt de oude zeedijk bij de sluis een functie als regionale kering. Ook komen er voorzieningen voor vissen, otters, meervleermuizen en vogels.

Verder wordt de oeverbescherming in de noord- en zuidoever van het Hunsingokanaal vervangen. Daarnaast maakt bestaand gemaal ‘H.D. Louwes’ plaats voor een nieuw gemaal op de plek waar het Hunsingokanaal uitmondt in het Lauwersmeer. Het nieuwe elektrisch aangedreven gemaal krijgt een capaciteit van 1.600 kuub per minuut.

Stefan van Keijzerswaard (wethouder gemeente Het Hogeland), Fleur Gräper–van Koolwijk (gedeputeerde Groningen) en Eisse Luitjens (loco-dijkgraaf Noorderzijlvest) staken vorige week een schop in de oude zeedijk om de start van het project te vieren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.