Wekenlang ploegen

Dambreuk Julianakanaal eindelijk hersteld

bouwkuip julianakanaal overstroming
Herstelwerkzaamheden van de volgelopen bouwkuip in eind februari. De kuip is inmiddels hersteld. Rijkswaterstaat

De bouwkuip bij het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht is weer stabiel. De 750 meter lange kuil liep halverwege februari vol door een dambreuk. Er vielen geen gewonden, maar het kanaal werd gestremd om verzakkingen te voorkomen. De verruimingswerkzaamheden zijn wekenlang vertraagd. Nu meldt Rijkswaterstaat dat scheepvaartverkeer vanaf maandag 20 maart kan worden hervat. Op die dag zijn de herstelwerkzaamheden rond. 

De onlangs volgelopen bouwkuip werd in november leeggepompt voor de verruiming van het kanaal. Van den Herik Sliedrecht voert het project uit. Medewerkers van het aannemersbedrijf zagen op donderdag 23 februari water lopen onder de damwand van de bouwkuip. Een lelijk aanzicht, want de damwand is vrijwel het enige dat het water uit het massale kanaal tegenhoudt.

De stroming van het lopende water veroorzaakte een damwandverzakking over een lengte van tien meter. Werknemers die in de bouwkuip aanwezig waren wisten heelhuids weg te komen. Materieel werd veiliggesteld, maar de schade is enorm. De verruimingswerkzaamheden zijn sinds het incident gestaakt. Grote schepen mogen het traject langs de bouwkuip niet meer gebruiken vanwege verzakkingsgevaar.

Dat laatste verandert op maandag 20 maart. De stremming vervalt. Water werd gedurende de afgelopen weken weggepompt. Een nieuwe steunberm van dekgrond aan de binnenzijde van de bouwkuip zorgt voor extra stabiliteit, aldus Rijkswaterstaat.

Overstromingsgevaar

Van den Herik Sliedrecht kan de verruimingswerkzaamheden nog niet meteen hervatten. “De volgende stap is het opstellen van een plan van aanpak”, zegt Rijkswaterstaat. “Een vervolgplanning hangt daar nauw mee samen en kan op dit moment nog niet worden gegeven.” Het veiligheidsonderzoek loopt. Het mag geen verrassing heten dat de opdrachtgever elk risico op een tweede overstroming wil voorkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Dambreuk Julianakanaal eindelijk hersteld | Infrasite
Wekenlang ploegen

Dambreuk Julianakanaal eindelijk hersteld

bouwkuip julianakanaal overstroming
Herstelwerkzaamheden van de volgelopen bouwkuip in eind februari. De kuip is inmiddels hersteld. Rijkswaterstaat

De bouwkuip bij het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht is weer stabiel. De 750 meter lange kuil liep halverwege februari vol door een dambreuk. Er vielen geen gewonden, maar het kanaal werd gestremd om verzakkingen te voorkomen. De verruimingswerkzaamheden zijn wekenlang vertraagd. Nu meldt Rijkswaterstaat dat scheepvaartverkeer vanaf maandag 20 maart kan worden hervat. Op die dag zijn de herstelwerkzaamheden rond. 

De onlangs volgelopen bouwkuip werd in november leeggepompt voor de verruiming van het kanaal. Van den Herik Sliedrecht voert het project uit. Medewerkers van het aannemersbedrijf zagen op donderdag 23 februari water lopen onder de damwand van de bouwkuip. Een lelijk aanzicht, want de damwand is vrijwel het enige dat het water uit het massale kanaal tegenhoudt.

De stroming van het lopende water veroorzaakte een damwandverzakking over een lengte van tien meter. Werknemers die in de bouwkuip aanwezig waren wisten heelhuids weg te komen. Materieel werd veiliggesteld, maar de schade is enorm. De verruimingswerkzaamheden zijn sinds het incident gestaakt. Grote schepen mogen het traject langs de bouwkuip niet meer gebruiken vanwege verzakkingsgevaar.

Dat laatste verandert op maandag 20 maart. De stremming vervalt. Water werd gedurende de afgelopen weken weggepompt. Een nieuwe steunberm van dekgrond aan de binnenzijde van de bouwkuip zorgt voor extra stabiliteit, aldus Rijkswaterstaat.

Overstromingsgevaar

Van den Herik Sliedrecht kan de verruimingswerkzaamheden nog niet meteen hervatten. “De volgende stap is het opstellen van een plan van aanpak”, zegt Rijkswaterstaat. “Een vervolgplanning hangt daar nauw mee samen en kan op dit moment nog niet worden gegeven.” Het veiligheidsonderzoek loopt. Het mag geen verrassing heten dat de opdrachtgever elk risico op een tweede overstroming wil voorkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.