hoogwater in de waal
Demolitieproef

Defensie blaast dijk op in Groningen

Verhoogd water in de Waal na veel regenval in januari 2023. De demolitieproef in Groningen is onderdeel van onderzoek naar hoogwaterbescherming. ANP / Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Defensie en waterdeskundigen blazen vanmiddag in Groningen met explosieven een gat in een testdijk. Doel van de proef is uit te zoeken of het opblazen van een stuk dijk kan helpen tegen overstromingen in tijden van extreem hoogwater. Voor de test wordt een dijk langs een grote vijver op het oefenterrein van Defensie in het Groningse Marnewaard gebruikt, aldus een woordvoerder van het kenniscentrum voor regionale waterbeheerders STOWA.

De kennis over inunderen, oftewel het expres onder laten lopen van land, is volgens STOWA in Nederland een beetje weggezakt. Het middel is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt in een poging de Duitse bezetters te stoppen door delen van Nederland onder water te zetten. Inunderen in vredestijd is nieuw voor Nederland.

Hoogwaterbescherming

Het wegblazen van een dijkgedeelte kan volgens STOWA nodig zijn als rivierwater zo hoog komt te staan dat een stad dreigt te overstromen. Dan kan het helpen om de watervloed eerder weg te laten stromen naar een geschikt stuk land via een gat in de dijk. Maar daarvoor moeten de waterbeheerders weten hoeveel explosieven nodig zijn, wat er gebeurt als de dijk kapot is, hoe het wegstromende water zich gedraagt en hoe het gat weer gedicht kan worden.

Demolitieproef

Defensie blaast tijdens de demolitieproef met explosieven een stuk testdijk op. Het middel moet snel en makkelijk toepasbaar zijn. Er volgt nog een reeks van testen, aldus STOWA. Bij de proef zijn veertien organisaties uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland betrokken. Als het ooit bij extreem hoogwater echt nodig is om een dijk te breken, dan beslissen het waterschap, Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio in eerste instantie of de noodmaatregel wordt gebruikt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Bron: ANP

Defensie blaast dijk op in Groningen | Infrasite