Averijhaven. Foto: Van Oord

Verwijderen vervuilde baggerspecie uit havendepot IJmuiden van start

Foto: Van Oord (persbericht RWS)

Van Oord gaat vanaf komende week verontreinigde baggerspecie uit het Averijhavendepot van IJmuiden verwijderen. Het gaat om zo’n 850.000 kubieke meter materiaal, dat al jaren in het depot ligt opgeslagen.

Het baggerdepot werd ooit gebouwd om vervuilde baggerspecie uit het Noordzeekanaal tijdelijk op te slaan. Sinds 2007 is er geen nieuwe baggerspecie meer bijgekomen. Nu is dus het moment gekomen om het materiaal af te voeren, een klus waar Rijkswaterstaat Van Oord voor in de arm heeft genomen. Die zal eerst het benodigde materieel naar de locatie brengen en de bouwplaats inrichten. In augustus wordt een snijkopzuiger in het depot gehesen, die met een roterende snijkop de bagger van de bodem losmaakt en opzuigt.

Vervolgens wordt de baggerspecie via een persleiding overgebracht op een transportschip voor vervoer richting het Rijksdepot De Slufter bij Rotterdam. Het werk moet in mei 2022 zijn afgerond. In de tussentijd zal de omgeving zo min mogelijk overlast ervaren, belooft Rijkswaterstaat.

Averijhaven wordt Energiehaven

Na het verwijderen van de baggerspecie wordt het terrein van de Averijhaven overgedragen aan de provincie Noord-Holland, de gemeente Velsen, Port of Amsterdam en Zeehaven IJmuiden. Dit consortium ontwikkelt het terrein van de Averijhaven en een naastliggend terrein van Tata Steel tot Energiehaven. Die moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en de verduurzaming van de regio. Het openbare haventerrein is gericht op offshore windactiviteiten en wordt een uitvalsbasis voor de realisatie van toekomstige windparken op de Noordzee.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Verwijderen vervuilde baggerspecie uit havendepot IJmuiden van start | Infrasite
Averijhaven. Foto: Van Oord

Verwijderen vervuilde baggerspecie uit havendepot IJmuiden van start

Foto: Van Oord (persbericht RWS)

Van Oord gaat vanaf komende week verontreinigde baggerspecie uit het Averijhavendepot van IJmuiden verwijderen. Het gaat om zo’n 850.000 kubieke meter materiaal, dat al jaren in het depot ligt opgeslagen.

Het baggerdepot werd ooit gebouwd om vervuilde baggerspecie uit het Noordzeekanaal tijdelijk op te slaan. Sinds 2007 is er geen nieuwe baggerspecie meer bijgekomen. Nu is dus het moment gekomen om het materiaal af te voeren, een klus waar Rijkswaterstaat Van Oord voor in de arm heeft genomen. Die zal eerst het benodigde materieel naar de locatie brengen en de bouwplaats inrichten. In augustus wordt een snijkopzuiger in het depot gehesen, die met een roterende snijkop de bagger van de bodem losmaakt en opzuigt.

Vervolgens wordt de baggerspecie via een persleiding overgebracht op een transportschip voor vervoer richting het Rijksdepot De Slufter bij Rotterdam. Het werk moet in mei 2022 zijn afgerond. In de tussentijd zal de omgeving zo min mogelijk overlast ervaren, belooft Rijkswaterstaat.

Averijhaven wordt Energiehaven

Na het verwijderen van de baggerspecie wordt het terrein van de Averijhaven overgedragen aan de provincie Noord-Holland, de gemeente Velsen, Port of Amsterdam en Zeehaven IJmuiden. Dit consortium ontwikkelt het terrein van de Averijhaven en een naastliggend terrein van Tata Steel tot Energiehaven. Die moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en de verduurzaming van de regio. Het openbare haventerrein is gericht op offshore windactiviteiten en wordt een uitvalsbasis voor de realisatie van toekomstige windparken op de Noordzee.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam