Harwich Haven. Foto: Van Oord

Boskalis en Van Oord gaan haven van Harwich verdiepen

Harwich Haven. Foto: Van Oord (nieuwsbericht)

Het toegangskanaal tot en de binnenhaven van het Engelse Harwich worden verdiept door Boskalis en Van Oord. De baggeraars generen ieder zo’n 70 miljoen euro omzet met deze opdracht.

Door de aanpassing kan ook de nieuwste generatie containerschapen zonder probleem door het kanaal blijven varen en toegang krijgen tot de havens van Harwich en Felixstowe. Het kanaal en de binnenhaven zijn nu 14,5 meter diep. Als Boskalis en Van Oord hun werk gedaan hebben – iets waar een doorlooptijd van maximaal twee jaar voor staat – is er zo’n 15 miljoen kubieke meter aan slib, zand en klei zijn gebaggerd.

Afgevoerd naar locatie voor de kust

De bedrijven zetten daar een jumbo sleephopperzuiger en een grote backhoe dredger voor in. Die eerste kan materialen van de bodem zuigen, terwijl de backhoe dredger als hydraulische graafmachine op een ponton voor een variëteit aan baggerwerkzaamheden kan worden ingezet. Het gebaggerde materiaal moet natuurlijk ook ergens heen en daarvoor is een gebied voor de Engelse kust aangewezen. Er wordt ook gespecialiseerd materieel ingezet om grote keien van de zeebodem te verwijderen.

Van Oord en Boskalis gaan meteen met deze aanzienlijke klus aan de slag en in maximaal twee jaar moet het werk dus gedaan zijn. In de uitvoering is ook oog voor duurzaamheid. De uitstoot van het werk wordt beperkt door de inzet van materieel dat draait op een duurzame brandstof.

500 meter lange golfbreker

Overigens had Van Oord recent ook al goed nieuws te melden inzake een andere haven in het Verenigd Koninkrijk. In Schotland is het bedrijf al sinds 2017 betrokken bij de uitbreiding van de Aberdeen South Harbour, het grootste waterbouwkundige infrastructuur dat momenteel in het VK wordt uitgevoerd. Het bedrijf mag ook de 500 meter lange golfbreker South Breakwater gaan bouwen. Als dat eenmaal is gebeurd, kan deze de haven beschermen tegen een storm zoals die gemiddeld slechts eens in de driehonderd jaar voorkomt.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.