Harbers

Nederlandse waterkwaliteit ondermaats

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De Nederlandse waterkwaliteit is niet op orde, waardoor we Europese normen waarschijnlijk niet op tijd – concreet binnen vijf jaar – halen. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Milieu schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze in theorie tweede milieucrisis (stikstof is de eerste) kan over enige tijd ‘potentieel ingrijpende gevolgen’ hebben. Harbers denkt niet alleen aan Europese boetes, maar ook aan projecten en ontwikkelingen die in de knel komen. Een lichtpuntje is het feit dat hij niet verwacht dat complete sectoren op slot zullen moeten, zoals tijdens de stikstofcrisis.

De NOS constateert dat de waterkwaliteit de laatste tijd erg achteruit is gegaan, ondanks maatregelen en extra geld. Het wordt een ‘stevige uitdaging’ onze zaakjes alsnog tijdig op orde te krijgen. De Europese Kaderrichtlijn Water bepaalt dat al het grond- en oppervlaktewater in Europa in 2027 van goede kwaliteit moet zijn. Vanaf 2027 geldt dat waar een voorgenomen project of economische activiteit de kwaliteit van een beek of meer of ander water aantast, iemand dat via de rechter kan aanvechten.

Hoewel Harbers erkent dat vrijwel geen enkel Nederlands water aan alle eisen voldoet, bestrijdt hij dat de waterkwaliteit in zijn geheel niet goed zou zijn.

Auteur: Jacques Geluk

Nederlandse waterkwaliteit ondermaats | Infrasite
Harbers

Nederlandse waterkwaliteit ondermaats

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De Nederlandse waterkwaliteit is niet op orde, waardoor we Europese normen waarschijnlijk niet op tijd – concreet binnen vijf jaar – halen. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Milieu schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze in theorie tweede milieucrisis (stikstof is de eerste) kan over enige tijd ‘potentieel ingrijpende gevolgen’ hebben. Harbers denkt niet alleen aan Europese boetes, maar ook aan projecten en ontwikkelingen die in de knel komen. Een lichtpuntje is het feit dat hij niet verwacht dat complete sectoren op slot zullen moeten, zoals tijdens de stikstofcrisis.

De NOS constateert dat de waterkwaliteit de laatste tijd erg achteruit is gegaan, ondanks maatregelen en extra geld. Het wordt een ‘stevige uitdaging’ onze zaakjes alsnog tijdig op orde te krijgen. De Europese Kaderrichtlijn Water bepaalt dat al het grond- en oppervlaktewater in Europa in 2027 van goede kwaliteit moet zijn. Vanaf 2027 geldt dat waar een voorgenomen project of economische activiteit de kwaliteit van een beek of meer of ander water aantast, iemand dat via de rechter kan aanvechten.

Hoewel Harbers erkent dat vrijwel geen enkel Nederlands water aan alle eisen voldoet, bestrijdt hij dat de waterkwaliteit in zijn geheel niet goed zou zijn.

Auteur: Jacques Geluk