Zonnepark RWE (bron: RWE)

Alkmaar bouwt geluidsscherm dat energie opwekt

Alkmaar krijgt een geluidsscherm met 5.000 zonnepanelen. De gemeente heeft een contract gesloten met vier ondernemers die het scherm gaan realiseren. Het project kost ongeveer 5,5 miljoen euro, waarvan de gemeente zo’n 2 miljoen betaalt. Het grootste deel van de financiering komt uit subsidies en uit de energie die het scherm gaat opleveren.

De bedrijven K-Dekker, Sunprojects, Krinkels en Sunconnect gaan zorgen voor de bouw van het geluidsscherm, dat langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508) komt te staan. Het ontwerp moest eerst nog verder worden uitgewerkt. Na akkoord van de gemeente kan de bouw vervolgens eind volgend jaar starten. De werkzaamheden nemen naar verwachting ongeveer een jaar in beslag.

Protoype

Het nieuwe geluidsscherm wordt tweeënhalve kilometer lang en vijf meter hoog. Met de 5.000 zonnepanelen aan de wegkant kunnen ongeveer 412 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst.

Het geluidsscherm is een prototype. Alkmaar ziet graag dat andere gemeenten ook kiezen voor zo’n scherm. De bewoners uit de wijken in de buurt van het geluidsscherm waren nauw betrokken bij het project. Ze streden al jaren voor maatregelen tegen verkeerslawaai in hun woonomgeving.

Solar Highways

Het Alkmaarse geluidsscherm is niet de eerste in Nederland dat energie opwerkt. Aan de oostkant van de A50 bij het Brabantse Uden staat al sinds eind 2018 een vergelijkbaar scherm. Dat is tot stand gekomen tijdens het demonstratieproject Solar Highways, een initiatief van Rijkswaterstaat en kennisinstellingen ECN en SEAC. Het scherm is 400 meter lang en vijf meter hoog. De bovenste meters bestaan uit dubbelzijdig werkende zonnepanelen, waarmee het zonlicht aan twee kanten wordt opgevangen.

Heijmans heeft het scherm gebouwd en was verantwoordelijk voor het beheer tijdens de test.  Na oplevering is er anderhalf jaar gemeten wat de energieopbrengst was. In 2019 wekte Solar Highways in totaal zo’n 203 megawattuur op, goed voor het jaarlijks stroomverbruik van ongeveer zestig huishoudens.

Tijdens de test is ook gekeken wat het effect van reiniging is op de energieopbrengsten. Rijkswaterstaat gebruikt de uitkomsten voor een inschatting van de onderhoudsbehoeften, energieprestaties, kosten en baten van Solar Highways, maar ook van eventuele soortgelijke zonnegeluidschermen in de toekomst.

Auteur: Redactie Infrasite