EVALUATIE

Te veel springstof gebruikt bij opblazen Middensluis Terneuzen

Ploffen wand Middensluis Terneuzen nieuwesluisterneuzen.eu

Bij het berekenen van de hoeveelheid springstof die nodig was voor het opblazen van de Middensluis in Terneuzen zijn fouten gemaakt. Dat staat in een evaluatie die werd opgesteld nadat de ontploffing veel schade aan woningen in de buurt veroorzaakte. Tweehonderd omwonenden dienden een verzoek om schadevergoeding in nadat de ontploffing op 23 april een zware schokgolf had veroorzaakt die hun huizen op de grondvesten liet schudden.

Het opblazen van de sluiswand is onderdeel van de aanleg van een nieuwe, grote zeesluis bij Terneuzen. In de evaluatie is gekeken naar de voorbereiding en de uitvoering van de klus en de veiligheid van de operatie. Daar blijkt nu uit dat er ‘mogelijk’ te veel springstof is gebruikt omdat de berekeningen die in de voorbereiding werden gedaan gebreken vertoonden, schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De springstof zou bovendien in te korte tijd tot ontploffing zijn gebracht. ‘Dit leidde tot meer trillingen dan gedacht,’ zegt de minister.

Sassevaart

Een onafhankelijk schadebureau heeft de schademeldingen behandeld. Meer dan de helft van de circa tweehonderd claims is ingewilligd. De schades worden voor een deel gerepareerd door een aannemer die is ingehuurd door aannemerscombinatie Sassevaart, dat belast is met de bouw van de nieuwe sluis.

Over enige tijd moet de oostelijke wand van de Middensluis opgeblazen worden. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie en Sassevaart zeggen de aanbevelingen in het rapport mee te nemen in de voorbereidingen. De deskundigen die de evaluatie schreven zullen worden betrokken bij de operatie: zij gaan het springplan voor deze sluismuur vooraf beoordelen.

Lees ook:

200 schadeclaims na opblazen sluismuur

Eerste schop in de grond voor bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Oosterveld

Te veel springstof gebruikt bij opblazen Middensluis Terneuzen | Infrasite
EVALUATIE

Te veel springstof gebruikt bij opblazen Middensluis Terneuzen

Ploffen wand Middensluis Terneuzen nieuwesluisterneuzen.eu

Bij het berekenen van de hoeveelheid springstof die nodig was voor het opblazen van de Middensluis in Terneuzen zijn fouten gemaakt. Dat staat in een evaluatie die werd opgesteld nadat de ontploffing veel schade aan woningen in de buurt veroorzaakte. Tweehonderd omwonenden dienden een verzoek om schadevergoeding in nadat de ontploffing op 23 april een zware schokgolf had veroorzaakt die hun huizen op de grondvesten liet schudden.

Het opblazen van de sluiswand is onderdeel van de aanleg van een nieuwe, grote zeesluis bij Terneuzen. In de evaluatie is gekeken naar de voorbereiding en de uitvoering van de klus en de veiligheid van de operatie. Daar blijkt nu uit dat er ‘mogelijk’ te veel springstof is gebruikt omdat de berekeningen die in de voorbereiding werden gedaan gebreken vertoonden, schrijft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De springstof zou bovendien in te korte tijd tot ontploffing zijn gebracht. ‘Dit leidde tot meer trillingen dan gedacht,’ zegt de minister.

Sassevaart

Een onafhankelijk schadebureau heeft de schademeldingen behandeld. Meer dan de helft van de circa tweehonderd claims is ingewilligd. De schades worden voor een deel gerepareerd door een aannemer die is ingehuurd door aannemerscombinatie Sassevaart, dat belast is met de bouw van de nieuwe sluis.

Over enige tijd moet de oostelijke wand van de Middensluis opgeblazen worden. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie en Sassevaart zeggen de aanbevelingen in het rapport mee te nemen in de voorbereidingen. De deskundigen die de evaluatie schreven zullen worden betrokken bij de operatie: zij gaan het springplan voor deze sluismuur vooraf beoordelen.

Lees ook:

200 schadeclaims na opblazen sluismuur

Eerste schop in de grond voor bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Oosterveld