Laatste hand aan nieuwe spoorbrug Den Bosch

• Maandag eerste trein over nieuwe spoorbrug

• Komend weekend minder treinen Utrecht – Den Bosch

De verdubbeling van het aantal sporen over de rivier de Dieze in Den Bosch is bijna gereed. Komend weekend verricht ProRail de laatste werkzaamheden aan de nieuwe enkelsporige brug die bestemd is voor de treinen vanuit Den Bosch naar Nijmegen. Maandag 20 januari gaat de eerste trein eroverheen; een belangrijke mijlpaal in het project Sporen in Den Bosch.

Aansluiting op bestaande spoor

De werkzaamheden starten aanstaande zaterdag om 01:00 uur. Aan beide zijden wordt de nieuwe brug dan aangesloten op het bestaande spoor. En dat geldt ook voor de bovenleiding. Daarna wordt de beveiliging uitgebreid getest. Maandagochtend om 05:00 uur zit de klus erop en rijdt er voor het eerst een trein over de nieuwe brug.

Mijlpaal

Sinds de start van het project is door ProRail, Heijmans en Strukton hard gewerkt om het aantal sporen over de Dieze te verdubbelen van 2 naar 4. Eerst is de fly-over gebouwd voor de treinen van Nijmegen naar Den Bosch. Daarna is de bestaande dubbelsporige brug vervangen voor het treinverkeer van en naar Utrecht. En als laatste is de enkelsporige brug gebouwd voor de treinen van Den Bosch naar Nijmegen. Dankzij de fly-over kunnen treinen uit verschillende richtingen elkaar ongelijkvloers kruisen en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten. Hierdoor kunnen er in de toekomst ook meer treinen rijden van en naar Den Bosch.

Laatste fase

Het project Sporen in Den Bosch gaat nu haar laatste fase in. Dat is de herinrichting en vernieuwing van alle sporen aan de zuidkant van het station. Dit gebeurt van 27 maart t/m 16 april en heeft zeer ingrijpende gevolgen voor het treinverkeer.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail