renovatie binnenhof eeuwenoude brug ontdekt

Eeuwenoude brug ontdekt tijdens renovatie Binnenhof

Foto: RVB / Tineke Dijkstra

Tijdens werkzaamheden voor de renovatie van het Binnenhof hebben archeologen van de gemeente Den Haag een eeuwenoude brug ontdekt. De stadsbrug liep tot het begin van de 17e eeuw over een van de zijgrachten van de Hofgracht die rondom het Binnenhof liep. “De vondst werpt nieuw licht op de aanleg van grachten en bruggen in die tijd”, zegt de projectorganisatie. 

De brug werd gevonden op de Hofplaats, vlak tegen een reeks historische panden waar funderingsversterkingen worden uitgevoerd. Archeologen hebben de bakstenen funderingen van de brug blootgelegd en gedocumenteerd met 3D scans. Daarmee kan een schaalmodel gemaakt worden, en eventueel ook een reconstructie, zo laat de projectorganisatie weten op haar website. De archeologen gaan verder onderzoek doen naar de opbouw van de brug. Mogelijk zijn er nog oudere funderingen bewaard gebleven die meer zeggen over de leeftijd van het bouwwerk.

“Een interessant aspect is dat de zijgracht waar de brug over liep, al vroeg in de geschiedenis werd gedempt vanwege een nieuw waterafvoersysteem, waardoor de grachtvulling goed bewaard is gebleven.” In die grachtvulling en in de dempingslagen zijn bij de opgravingen een aantal andere vondsten gedaan. Archeologen vonden een kan en bekertje van steengoed uit de late 14e eeuw. Ook vonden ze een bord met een schildering van een paard, een aardewerk potje met een tekening van een vogel en een benen oorlepeltje/tandenstoker, allemaal uit de 16e eeuw.

Renovatie Binnenhof

De funderingswerkzaamheden waarbij de brug werd gevonden waren nodig voor de stabiliteit van de panden aan de Hofplaats en om toekomstige graafwerkzaamheden mogelijk te maken. Dat alles maakt deel uit van de renovatie van het Binnenhof en zijn 4.000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. De komende jaren wordt de monumentale omgeving opgeknapt, van de funderingen, kabels en leidingen tot aan de trappen en daken.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het project veel meer gaat kosten dan eerder verwacht. Toen het besluit voor de renovatie in 2015 werd genomen, werden de kosten geschat op ongeveer 500 miljoen euro. Afgelopen jaar was de schatting naar ruim 800 miljoen gestegen. Inmiddels gaat het om meer dan het dubbele: twee miljard euro in totaal, zo maakte het kabinet onlangs bekend. Als reden noemde minister Hugo de Jonge dat bouwkosten zijn gestegen, de veiligheidseisen zijn aangescherpt en dat eerdere inschattingen van de staat van het Binnenhof niet nauwkeurig zijn gebleken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.

Eeuwenoude brug ontdekt tijdens renovatie Binnenhof | Infrasite
renovatie binnenhof eeuwenoude brug ontdekt

Eeuwenoude brug ontdekt tijdens renovatie Binnenhof

Foto: RVB / Tineke Dijkstra

Tijdens werkzaamheden voor de renovatie van het Binnenhof hebben archeologen van de gemeente Den Haag een eeuwenoude brug ontdekt. De stadsbrug liep tot het begin van de 17e eeuw over een van de zijgrachten van de Hofgracht die rondom het Binnenhof liep. “De vondst werpt nieuw licht op de aanleg van grachten en bruggen in die tijd”, zegt de projectorganisatie. 

De brug werd gevonden op de Hofplaats, vlak tegen een reeks historische panden waar funderingsversterkingen worden uitgevoerd. Archeologen hebben de bakstenen funderingen van de brug blootgelegd en gedocumenteerd met 3D scans. Daarmee kan een schaalmodel gemaakt worden, en eventueel ook een reconstructie, zo laat de projectorganisatie weten op haar website. De archeologen gaan verder onderzoek doen naar de opbouw van de brug. Mogelijk zijn er nog oudere funderingen bewaard gebleven die meer zeggen over de leeftijd van het bouwwerk.

“Een interessant aspect is dat de zijgracht waar de brug over liep, al vroeg in de geschiedenis werd gedempt vanwege een nieuw waterafvoersysteem, waardoor de grachtvulling goed bewaard is gebleven.” In die grachtvulling en in de dempingslagen zijn bij de opgravingen een aantal andere vondsten gedaan. Archeologen vonden een kan en bekertje van steengoed uit de late 14e eeuw. Ook vonden ze een bord met een schildering van een paard, een aardewerk potje met een tekening van een vogel en een benen oorlepeltje/tandenstoker, allemaal uit de 16e eeuw.

Renovatie Binnenhof

De funderingswerkzaamheden waarbij de brug werd gevonden waren nodig voor de stabiliteit van de panden aan de Hofplaats en om toekomstige graafwerkzaamheden mogelijk te maken. Dat alles maakt deel uit van de renovatie van het Binnenhof en zijn 4.000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. De komende jaren wordt de monumentale omgeving opgeknapt, van de funderingen, kabels en leidingen tot aan de trappen en daken.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat het project veel meer gaat kosten dan eerder verwacht. Toen het besluit voor de renovatie in 2015 werd genomen, werden de kosten geschat op ongeveer 500 miljoen euro. Afgelopen jaar was de schatting naar ruim 800 miljoen gestegen. Inmiddels gaat het om meer dan het dubbele: twee miljard euro in totaal, zo maakte het kabinet onlangs bekend. Als reden noemde minister Hugo de Jonge dat bouwkosten zijn gestegen, de veiligheidseisen zijn aangescherpt en dat eerdere inschattingen van de staat van het Binnenhof niet nauwkeurig zijn gebleken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.