Grootste convertorstation in Nederland voor NorNed

Gouda – BAM Civiel Noordoost en haar partners Van der Heide Bliksembeveiliging BV en Cegelec B.V. hebben van TenneT TSO B.V. opdracht gekregen voor de bouw van een convertorstation, inclusief gebouwgebonden installaties en aarding. TenneT is de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet.

Het convertorstation wordt gebouwd in Eemshaven en is het grootste convertorstation in Nederland. De opdracht maakt deel uit van de transportkabel die tussen Noorwegen en Nederland wordt aangelegd. Deze kabel is bestemd voor de im- en export van elektriciteit tussen Noorwegen en Nederland en staat open voor alle marktpartijen. De ‘NorNed-kabel’ wordt met 580 kilometer de langste hoogspanningskabel ter wereld.

De opdracht voor het convertorstation wordt in 2006 uitgevoerd. De verwachting is dat de NorNed-kabel eind 2007 operationeel wordt.

BAM Civiel, onderdeel van Koninklijke BAM Groep nv, realiseert civiele oplossingen op het gebied van infrastructuur en industriebouw. Van der Heide is gespecialiseerd in bliksembeveiliging en Cegelec is actief in de installatietechniek.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM Civiel bv