woonboot stuwweg maastricht dambreuk

WML gaat kapotte drinkwaterleiding vervangen na dambreuk Maastricht

Naast het breken van de waterleiding sleurde het stromende water een woonboot mee. Die kwam op donderdag 4 januari tegen een brug tot stilstand, met schade aan de brug tot gevolg. ANP / Rob Engelaar

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gaat een tijdelijke leiding voor drinkwater aanleggen in een zijkanaal van de Maas in Maastricht. Die moet ervoor zorgen dat bewoners van woonboten langs de Stuwweg in de Limburgse hoofdstad weer drinkwater krijgen. Ook komt er een nieuwe hoofdleiding die onder de bodem wordt geboord.

De oude leiding was begin deze maand door de woeste waterstroming gebroken, maakte WML bekend. De bewoners van de ruim dertig woonboten werden in dezelfde periode geëvacueerd toen een dam in hun kanaal doorbrak als gevolg van hoogwater en de snelle stroming.

Een tiental bewoners mocht ruim een week geleden weer terug naar huis, omdat hun boten ten zuiden van de nooddam, stroomopwaarts dus, lagen en daardoor geen gevaar meer liepen. Maar toen bleek dat het kraanwater het niet deed, met als gevolg dat de bewoners rechtsomkeert maakten en terug naar hun hotel gingen, waar ze tijdelijk zijn ondergebracht.

WML begon maandag met een onderzoek naar de oorzaak en vond de kapotte leiding op de bodem van het kanaal. Door de aanleg van een tijdelijke leiding stroomt er in de loop van volgende week weer water uit de kraan, aldus WML. Tegelijkertijd is WML bezig met een permanente leiding. Er komt een nieuwe hoofdleiding die onder de bodem wordt geboord. Wanneer daarmee begonnen wordt, is nog niet bekend.

Twee nooddammen

Om de stroming te stoppen liet Rijkswaterstaat eerder deze maand in het kanaal van de gebroken dam een nooddam bouwen. Ondertussen wordt gewerkt aan een tweede nooddam om het waterpeil van het kanaal waar de meeste woonboten liggen, weer op hoogte te brengen. Veel woonboten kwamen op het droge te liggen, doordat na de bouw van de eerste nooddam het water stroomafwaarts weglekte uit de kapotte dam.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Geert van der Klugt

Bron: ANP / Infrasite

Journalist en redacteur voor Infrasite.

WML gaat kapotte drinkwaterleiding vervangen na dambreuk Maastricht | Infrasite