julianasluis gouda pilz

Pilz maakt nieuwe standaard besturingssoftware: Brug en Sluis 2.0

Foto ter illustratie. Een binnenvaartschip verlaat de Julianasluis in Gouda (2023). ANP / Hollandse Hoogte / Josh Walet

In samenwerking met Provincie Zuid-Holland verzorgt Pilz al vijftien jaar de software van bruggen. Standaard brugsoftware (Brug 1.0) is na vijftien jaar nog operationeel. Na tien tot vijftien jaar wordt het tijd om te voorzien in een softwareapplicatie die voldoet aan de laatste stand der techniek. Daarom is op 20 van de 60 bruggen in de provincie reeds de nieuwe standaard brugsoftware Brug 2.0 uitgerold. Bedienaars houden het bedieningsgemak en onderhoudspartijen beschikken over meer diagnose waardoor het onderhoud goedkoper uitgevoerd kan worden. Bovendien is de standaard brugsoftware (Brug 2.0), inzetbaar voor sluizen: Sluis 2.0.

“We passen al sinds jaar en dag gestandaardiseerde software toe voor de Provincie Zuid-Holland”, zegt projectleider Emiel van Zundert. “Vijftien jaar geleden hebben we gekozen voor een applicatie waarmee je alle typen bruggen waarover de provincie beschikt kunt aansturen. Vervolgens is er een volledige nieuw PLC platform ontwikkelt door Pilz met andere hardware en software platform. Feit is dat er nauwelijks storingen voorkomen bij de nieuw ontwikkelde standaard brugsoftware (Brug 2.0) en dat is heel goed.”

Artikel gaat verder na de foto. 

De centrale bediening van de Julianasluizen te Gouda.

Winst met Brug 2.0

“Met de nieuwe software heb je lokaal op de brug veel meer mogelijkheden. Brug 2.0 beschikt over veel meer diagnose en configuratiemogelijkheden. De diagnose beschikt over grafische weergaven ondersteund door storingsmeldingen. Daarbij kun je onder andere de status van de PLC kopmodules zien, het beweegbare val volledig inregelen en een tijd-snelheidsdiagram (V/T diagram) weergeven gedurende de brugbeweging. Dat biedt veel flexibiliteit bij de inbedrijfname en onderhoudswerkzaamheden. Onderhoudspartijen kunnen daardoor storingen sneller verhelpen.

“Het inregelen van de brugposities is daarnaast vele malen makkelijker geworden. Vroeger had je enkel de beschikking over vaste posities (SPES posities). Nu overzie je de beweging van het val gedurende het gehele traject. Dat betekent winst bij het inregelen, het onderhoud en het oplossen van fouten.”

Artikel gaat verder na de foto. 

De besturingskast van Brug 2.0. Zowel de besturing van de brug als de simulatie van de brug zijn hierin ondergebracht.

Sluissoftware

Momenteel is Pilz standaard sluissoftware aan het programmeren (Sluis 2.0) die toegepast kan worden op de sluizen in het areaal van de provincie (sluis Vianen, Merwedesluis te Gorinchem, sluis Leidschendam en de Julianasluizen te Gouda).

“Voor de bruggen over de sluis gaat als basis de standaard brugsoftware (Brug 2.0) toegepast worden. De software voor de sluis wordt op eenzelfde wijze uitgevoerd en vervolgens wordt een koppeling gerealiseerd tussen brug en sluis. De aansturing van een val in de brug is vergelijkbaar met de beweging van een sluisdeur. Alleen een sluisdeur beweegt niet verticaal (de provincie beschikt niet over hefdeuren in haar areaal), waardoor er geen risico van valgevaar bestaat. Een sluisdeur kan daardoor beschouwd worden als een val op zijn kant. Hier wordt softwarematig op ingespeeld.”

Natuurlijk zijn er verschillen specifiek voor de sluizen. “De Julianasluizen te Gouda beschikken over twee elektromechanische sluiskolken met vier elektromechanische bruggen. Bij Sluis Vianen zijn de sluisdeuren hydraulisch uitgevoerd. Door een slimme opzet van het programma heeft dit echter maar beperkt invloed op de totale standaard sluissoftware-applicatie. We beschikken daardoor over configureerbare standaard software die toegepast kan worden op alle elektromechanisch en hydraulische uitgevoerde bruggen en sluizen in het areaal van de provincie.”

De provincie beschikt over zestig verschillende bruggen en vijf verschillende sluizen. Softwarematig is er één opzet. Wat is de winst? “Het gemak vertaalt zich naar minder arbeidsuren en dus minder kosten.”

Schaalbaar

Software en hardware zijn schaalbaar. “Het hoeft daardoor niet zo groot en uitgebreid als bij de provincie uitgevoerd te worden. Voorbeeld: voor een gemeente die beschikt over vijf bruggen, kun je hierdoor een compacte passende besturingsoplossing realiseren die aansluit op het areaal.”

Meer weten? Ga naar de website van Pilz: pilz.com/nl-NL

Lees ook:

Auteur: Helmut de Hoogh

Pilz maakt nieuwe standaard besturingssoftware: Brug en Sluis 2.0 | Infrasite
julianasluis gouda pilz

Pilz maakt nieuwe standaard besturingssoftware: Brug en Sluis 2.0

Foto ter illustratie. Een binnenvaartschip verlaat de Julianasluis in Gouda (2023). ANP / Hollandse Hoogte / Josh Walet

In samenwerking met Provincie Zuid-Holland verzorgt Pilz al vijftien jaar de software van bruggen. Standaard brugsoftware (Brug 1.0) is na vijftien jaar nog operationeel. Na tien tot vijftien jaar wordt het tijd om te voorzien in een softwareapplicatie die voldoet aan de laatste stand der techniek. Daarom is op 20 van de 60 bruggen in de provincie reeds de nieuwe standaard brugsoftware Brug 2.0 uitgerold. Bedienaars houden het bedieningsgemak en onderhoudspartijen beschikken over meer diagnose waardoor het onderhoud goedkoper uitgevoerd kan worden. Bovendien is de standaard brugsoftware (Brug 2.0), inzetbaar voor sluizen: Sluis 2.0.

“We passen al sinds jaar en dag gestandaardiseerde software toe voor de Provincie Zuid-Holland”, zegt projectleider Emiel van Zundert. “Vijftien jaar geleden hebben we gekozen voor een applicatie waarmee je alle typen bruggen waarover de provincie beschikt kunt aansturen. Vervolgens is er een volledige nieuw PLC platform ontwikkelt door Pilz met andere hardware en software platform. Feit is dat er nauwelijks storingen voorkomen bij de nieuw ontwikkelde standaard brugsoftware (Brug 2.0) en dat is heel goed.”

Artikel gaat verder na de foto. 

De centrale bediening van de Julianasluizen te Gouda.

Winst met Brug 2.0

“Met de nieuwe software heb je lokaal op de brug veel meer mogelijkheden. Brug 2.0 beschikt over veel meer diagnose en configuratiemogelijkheden. De diagnose beschikt over grafische weergaven ondersteund door storingsmeldingen. Daarbij kun je onder andere de status van de PLC kopmodules zien, het beweegbare val volledig inregelen en een tijd-snelheidsdiagram (V/T diagram) weergeven gedurende de brugbeweging. Dat biedt veel flexibiliteit bij de inbedrijfname en onderhoudswerkzaamheden. Onderhoudspartijen kunnen daardoor storingen sneller verhelpen.

“Het inregelen van de brugposities is daarnaast vele malen makkelijker geworden. Vroeger had je enkel de beschikking over vaste posities (SPES posities). Nu overzie je de beweging van het val gedurende het gehele traject. Dat betekent winst bij het inregelen, het onderhoud en het oplossen van fouten.”

Artikel gaat verder na de foto. 

De besturingskast van Brug 2.0. Zowel de besturing van de brug als de simulatie van de brug zijn hierin ondergebracht.

Sluissoftware

Momenteel is Pilz standaard sluissoftware aan het programmeren (Sluis 2.0) die toegepast kan worden op de sluizen in het areaal van de provincie (sluis Vianen, Merwedesluis te Gorinchem, sluis Leidschendam en de Julianasluizen te Gouda).

“Voor de bruggen over de sluis gaat als basis de standaard brugsoftware (Brug 2.0) toegepast worden. De software voor de sluis wordt op eenzelfde wijze uitgevoerd en vervolgens wordt een koppeling gerealiseerd tussen brug en sluis. De aansturing van een val in de brug is vergelijkbaar met de beweging van een sluisdeur. Alleen een sluisdeur beweegt niet verticaal (de provincie beschikt niet over hefdeuren in haar areaal), waardoor er geen risico van valgevaar bestaat. Een sluisdeur kan daardoor beschouwd worden als een val op zijn kant. Hier wordt softwarematig op ingespeeld.”

Natuurlijk zijn er verschillen specifiek voor de sluizen. “De Julianasluizen te Gouda beschikken over twee elektromechanische sluiskolken met vier elektromechanische bruggen. Bij Sluis Vianen zijn de sluisdeuren hydraulisch uitgevoerd. Door een slimme opzet van het programma heeft dit echter maar beperkt invloed op de totale standaard sluissoftware-applicatie. We beschikken daardoor over configureerbare standaard software die toegepast kan worden op alle elektromechanisch en hydraulische uitgevoerde bruggen en sluizen in het areaal van de provincie.”

De provincie beschikt over zestig verschillende bruggen en vijf verschillende sluizen. Softwarematig is er één opzet. Wat is de winst? “Het gemak vertaalt zich naar minder arbeidsuren en dus minder kosten.”

Schaalbaar

Software en hardware zijn schaalbaar. “Het hoeft daardoor niet zo groot en uitgebreid als bij de provincie uitgevoerd te worden. Voorbeeld: voor een gemeente die beschikt over vijf bruggen, kun je hierdoor een compacte passende besturingsoplossing realiseren die aansluit op het areaal.”

Meer weten? Ga naar de website van Pilz: pilz.com/nl-NL

Lees ook:

Auteur: Helmut de Hoogh